1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

TV: ”Det är fantastiskt att hela stan är engagerad”

Frilansfotografen Brian MacElvaine har besökt flertalet street art-festivaler världen över. Och nu har han landat i Borås.
Frilansfotografen, Brian MacElvaine, besöker No limit och är imponerad av det han har sett hittills.
Foto: Anton Hedberg

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

De senaste sju åren har Brian MacElvaine rest världen över för att fotografera muralmålningar och graffiti. Han kommer ursprungligen från en liten stad i Kalifornien där hans familj driver en ranch. Gatukonst är ofta förknippat med stora städer och urbana miljöer –långt ifrån de områden som Brian MacElvaine brukar röra sig i.

– Jag är inget stort fan av storstäder, men street art gör dessa städer vackra. När man tar in muralmålningar till en stad så väcks den till liv på ett helt annat sätt. Det är en fantastisk konstform och jag tror att den binder samman hela världen, säger Brian MacElvaine.

Hittills har fyra konstnärer börjat måla på väggar runt om i centrala Borås. Trots att alla verk är långt ifrån klara så är amerikanen MacElvaine imponerad av vad han har sett sedan han kom till Borås.

– Jämfört med andra street art-festivaler jag har besökt så tycker jag den här sticker ut med sin gemenskap då hela staden har tagit till sig festivalen. Folk från andra länder och städer kommer hit och får se när historia skrivs genom alla dessa muralmålningarna, säger Brian MacElvaine.

Vilken muralmålning tycker du mest om i Borås?

–Det är inte så många som är klara än, men jag är lite partisk eftersom jag är kompis med Lonac och hans målning kommer bli fantastisk. Fintan Magee håller också på med något fantastiskt och jag ser verkligen fram emot att se alla konstverken när de är klara, säger Brian MacElvaine.

På Skolgatan är konstnären Lonac, från Kroatien, i full gång med sin muralmålning. Han har valt att måla ett porträtt på en av sina kompisar från Zagreb. Hittills har allt gått enligt tidsplanen men vädret är som alltid en påverkande faktor när det kommer till street art.

– Om det inte regnar så tar det ungefär en vecka för mig att färdigställa en muralmålning. Jag fick en ganska stor vägg så den här målningen kommer att passa perfekt här, säger Lonac.

Läs mer

Sport

Elfsborg vann – men stjärnan bars ut skadad: ”Högg till”

Efter slutsignalen kände Jimmy Thelin oro över Joseph Okumus skada.

Sport

Norrby rånades på poäng: ”Det är hemskt”

Benjamin Arapovic var sekunder ifrån att gå segrande ur sin debut från start.

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.