Det gamla tullhuset skall bevaras. Här finns en autentisk miljö från 1800-talet.
Borås • Publicerad 15 juli 2008
Tullhuset skall renoveras.
Tullhuset skall renoveras.Foto: Lars-Åke Green
Kent Hedin från lokalförsörjningskontoret tittar ut genom en lucka i dörren.
Kent Hedin från lokalförsörjningskontoret tittar ut genom en lucka i dörren.Foto: Lars-Åke Green

Det var här de som färdades på vägarna fick betala tull.

För cirka en månad sedan tog kommunstyrelsen beslutet att köpa in den gamla fastigheten för 950?000 kronor och nu står kommunen som ägare. Hade inte kommunen köpt fastigheten är det stor risk att huset rivits.

Tomten vid Göteborgsvägen är på totalt 2?228 kvadratmeter. Tullstugan ligger alldeles intill vägen och bakom stugan finns en tomt som kan styckas av.

Från stugan fanns en gång en bom som höjdes och sänktes via en lucka inifrån huset när det kom resande. På gården finns ett uthus med förråd och där fanns tvättstuga och dass samt en jordkällare.

Lokalförsörjningskontoret har nu tagit över huset och i dag är det i dåligt skick. Huset har stått tomt och ouppvärmt länge.

– Vi har gjort en ytlig genomgång och det måste till rejäla åtgärder, säger Lars Nordin, chef för lokalförsörjningskontoret, och visar runt i den gamla tullstugan.

– Huset har inte underhållits på väldigt länge och först måste vi rädda taket och så måste vi ha till mer ekonomiska resurser, säger han.

Det första som gjorts är att taket täckts över med en presenning. Yttertak och fasader är i dåligt skick och måste göras om. Murstocken håller på att ramla ner och i en del av huset har trägolvet angripits av skadedjur. Elledningarna måste bytas ut.

Vad huset skall användas till är oklart. Man vet inte heller om det skall stå kvar vid Göteborgsvägen eller flyttas till Ramnaparken. Det här är sådant som är viktigt att få utrett inför renoveringen.

En förening som tar över huset eller en konstnärsverkstad skulle kunna vara bra alternativ, tror Lars Nordin och Kent Hedin, fastighetsförvaltare på lokalförsörjningskontoret.

– Huset måste användas, säger de. Det får inte stå tomt, ett hus mår bäst om det är uppvärmt.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.