1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tull på bilar slår hårt mot Västsverige

2 600 jobb kan försvinna i Västra Götaland om USA:s president gör verklighet av sitt hot och inför importtullar på bilar. Det visar färska siffror som EU- och handelsminister Ann Linde (S) presenterade vid sitt besök i Borås på måndagen.
På måndagen besökte EU- och handelsminister Ann Linde (S) Borås. På Swedac träffade ministern personal och fick bland annat svara på frågor om utlokaliseringen av myndigheten.
Foto: Jan Pettersson

Under måndagen gjorde Sveriges EU- och handelsminister en rundresa i Borås. Ministern besökte blanda annat Brunngård Group AB, Västsvenska handelskammaren och Swedac.

Under besöket på Swedac passade BT på att fråga ministern om dennes syn på hotet från USA:s president Donald Trumps att införa importtullar på bilar.

– Biltullar har särskilt stor betydelse för Västsverige. 34 procent av Sveriges hela export till USA kommer från Västra Götaland, säger Ann Linde.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Under sitt besök i Borås hann EU- och handelsminister Ann Linde med ett besök på Swedac och en träff med myndighetens tillförordnade generaldirektör Merih Malmqvist Nilsson.
Foto: Jan Pettersson

Färska siffror som ministern låtit ta fram visar att omkring 4 000 svenska jobb riskerar att försvinna om importtullarna införs, 2 600 av dem i Västra Götaland.

quote
Tyvärr är hotet inte borta.

Hotet om importtullar på motorfordon är i allra högsta grad verkligt och kan komma att införas redan i höst.

– Tyvärr är hotet inte borta och det måste vi förbereda oss på från regeringens sida och det kan slå väldigt hårt mot just Västra Götaland, säger hon.

Ministern berättade också att Storbritanniens utträde ur EU blir en nöt för den svenska exporten att knäcka.

quote
Har förberett sig överhuvudtaget inför Brexit.

Storbritannien är det land som Sverige har högst export av tjänster till, när det gäller varor från Sverige hamnar Storbritannien på sjätte plats.

– Vad som förvånar mig mest är att många svenska företag inte har förberett sig överhuvudtaget inför Brexit. Det kommer att bli stor skillnad för företag som har relationer med Storbritannien, säger Ann Linde.

Under sitt besök på Swedac fick Ann Linde bland annat frågor om regeringens beslut att utlokalisera vissa statliga verk, en process som Swedac är mitt uppe i och som ska vara helt genomförd 2020. Swedac har sedan tidigare haft ett kontor i både Borås och i Stockholm, men nu utlokaliseras hela myndigheten till Borås.

Ökade kostnader till följd av utlokalideringen och att få tag i kompetent personal, framförallt tekniker, är två frågor som myndigheten brottas med. Några extra pengar från regeringen blir det inte, enligt ministern.

EU- och handelsminister Ann Linde fick en kort genomgång av Swedacs tillförordnade generaldirektör under sitt besök på myndigheten i Borås.
Foto: Jan Pettersson

Swedacs ökade kostnader beror bland annat på lönekostnader för den dubbelbemanning myndigheten tvingas till under tiden som kompetensen hos nyanställda byggs upp.

Tillförordnade generaldirektören Merih Malmqvist Nilsson kan i dagsläget inte ge något svar på var pengarna ska tas.

– Jag vet inte om jag vill uttala mig om det, men det blir en utmaning för den nye generaldirektören att ta tag i, säger hon.

Merih Malmqvist Nilsson går i pension nu i höst och efterträds av Ulf Hammarström.

Läs mer

Sport

”Jimmy tar ut de bästa – jag är inte en av de elva nu”

Marokhy Ndione besviken: ”Förstår att det har varit mycket snack”

Borås

Man misshandlad – med sin egen rullator

En kvinna i 30-årsåldern ska ha utdelat slag och slängt en rullator på sin ex-pojkvän.

Nyheter

Udda regskylten: Transportstyrelsen stoppar Sjuhäradsbo

Teckenkombinationen kan uppfattas som stötande.

Borås

TV: Här öppnar gängmännen eld på Norrby – se skottdramat

Misstänkt skytt på fri fot – tidigare efterlyst för skjutning mot polishuset.

Borås

Efter krisen – doldisen som kan ta över som kommunalråd: ”Hedersamt”

✓ Hon föreslås bli Malin Carlssons efterträdare ✓ Tog ställning mot kritikerna under krisen ✓ Interna kritiken: ”Inte den lämpligaste”

Mark

Algblomning i populära badsjön – avrådan att bada

Kommunen går ut med varning efter upptäckten