Tuff konkurrens för svenska åkare
Den svenska åkerinäringen är pressad och företagen som kör långa transporter har det värst.
– Vi har ingen fjärrtrafik, konkurrensen är för tuff, säger Martin Falck på LBC i Borås.
På pappret ser det ljusare ut för åkeribranschen med färre konkurser. Mellan januari och augusti förra året gick 258 svenska transportföretag i konkurs. För samma period i år har den siffran gått ner med 26 procent. Många svenska åkare fortsätter dock att kämpa för sin existens mot osund konkurrens och svårkontrollerade krångliga transportregler som utnyttjas av utländska åkare.
– Det är stentufft i vårt område och polisens begränsade möjligheter medför att det görs för lite kontroller. Vissa transportinriktningar, som till exempel fjärrtransporter och småföretag, är hårdare drabbade än andra, säger Annika Persson, regionchef för branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.
Marie Sjöhem är ombudsman på Transport avdelning 17 i Borås. Hon berättar att forskning som fackförbundet varit med och sponsrat visar att utländska åkare bryter mot de så kallade cabotagereglerna.
– Det bedrivs en massa olaglig inrikestrafik i Sverige i dag visar studien som utförts av Henrik Stemberg på Lunds tekniska högskola, säger Marie Sjöhem.
Den olagliga trafiken bidrar till att pressa priserna på, i synnerhet, långa transporter.
Cabotage kan med enkla ord beskrivas som EU-bestämmelser som reglerar inrikestransporter utförda av åkare verksamma i annat EU-land. Tre transporter under max sju dagar är okej för en utländsk åkare i vilket EU-land denne än befinner sig, allt därutöver är brott mot gällande regler.
– Man kan inte spela på samma marknad med olika spelregler, säger Annika Persson.
Usla arbetsförhållanden för utländska chaufförer är också ett problem som branschen brottas med.
– Det här har ju pågått en tid, svenska företag ser en möjlighet till billig arbetskraft och därmed hålla transportkostnaderna nere. Det här är en dålig trend i hela branschen, säger Marie Sjöhem.
Lastbilscentralen, LBC, i Borås har inga åkare som kör fjärrtransporter på grund av bland annat osund konkurrens.
– Det går inte att få någon ekonomi i den delen. Vi har valt att bli starka på Sjuhärad i stället, säger Martin Falck, vd på LBC i Borås vars analys tangerar de problem som Transports Marie Sjöhem beskriver.
– Det är de utländska åkerierna som sätter priserna, samt att stora svenska åkerier väljer att anställa förare från låglöneländer. Där hänger vi inte med prismässigt. Vi vill hålla en hög servicenivå, ha bra bilar och följa alla regler som gäller, säger Martin Falck.
Både Transport och Sveriges Åkeriföretag efterlyser också att de som köper transporterna ska agera.
– Vi vill att transportköparna börjar ställa högre krav på transporterna, både vad det gäller löner, arbetsmiljö och utsläpp från bilarna, säger Annika Persson.