GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tryggheten riskerar att rivas upp på nytt för Kateryna och sonen Yehor

Kateryna och hennes son Yehor från Ukraina har bott i Borås i tre månader. Här har de hittat tryggheten – men nu riskerar den att rivas upp. Migrationsverket kan inte garantera att de får stanna kvar i Borås.
Borås • Publicerad 6 juli 2022
Bilden är ett kollage.
Bilden är ett kollage.

Från den första juli får Sveriges kommuner ansvar att ordna boende åt de personer som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som idag bor i något av Migrationsverkets boenden. Det betyder att Borås stad kommer att kunna ta emot 252 flyktingar från Ukraina.

Under de tre månader Kateryna och sonen Yehor har varit i Sverige har de bott hos vänner och bekanta, och således har de vid ankomst inte bett om Migrationsverkets hjälp med boende.

– När vi kom hit hade vi inte en tanke på att stanna länge, så vi fick skydd hos min vän. Vi trodde att vi skulle åka tillbaka snabbt, säger Kataryna.

Men situationen i Ukraina förvärrades ganska snabbt och de insåg att de måste stanna i Sverige en längre tid. Det gjorde att bostadssituationen blev ohållbar för både familjerna de bodde hos och för Kateryna och hennes son.

Yehor fixar mamma Katerynas hår inför fotograferingen.
Yehor fixar mamma Katerynas hår inför fotograferingen.Foto: Vildana Aganović

– Jag är otroligt tacksam mot alla som har tagit emot oss men jag förstår att de måste ha ett fungerade privatliv också, säger Kateryna som under sina tre månader i Sverige redan har flyttat flera gånger.

Att flytta så många gånger har satt spår hos både henne och sonen. Det är svårt att känna ro och hon vill inte riskera en flytt till.

– Jag har en nioårig son som på grund av en ryggskada behöver mycket hjälp med sin rehabilitering. Den hjälpen har vi länge väntat på och till slut har vi fått det han behöver, säger Kateryna.

Dessutom så har sonen Yehor börjat skolan här och skaffat nya vänner.

När Kateryna hörde om att cirka 252 ukrainare ska beredas lägenheter i Borås från första juli tog hon kontakt med Migrationsverket angående sin bostadssituation.

– Men svaret från Migrationsverket var inte det jag hade hoppats på. De säger att de inte kan garantera oss att vi får bo kvar i Borås om vi ber dem lösa ett boende åt oss, säger Kateryna.

Kateryna säger att hon förstår att det finns lagar men hon tycker att det både är ologiskt och omänskligt att inte kunna garanteras en plats i en kommun som man redan bor i, där barn går i skolan och som ändå kommer att ta emot 252 nya flyktingar.

Kateryna och Yehor hoppas att få bo kvar i Borås. – Yehor har lärt sig hitta i stan och åka buss själv, han har allt han behöver här, säger Kateryna.
Kateryna och Yehor hoppas att få bo kvar i Borås. – Yehor har lärt sig hitta i stan och åka buss själv, han har allt han behöver här, säger Kateryna.Foto: Vildana Aganović

– Som mamma till ett barn som lider av trauma och som till slut har börjat känna en slags trygghet här i Borås, kan jag inte riskera att flytta till en annan stad och börja om på nytt, säger Kateryna.

Enligt Migrationsverket kan man få bo kvar i samma kommun om man själv ordnar en bostad men då kan man inte få ekonomisk hjälp från kommunen för att bekosta bostaden. I så fall måste man bekosta boendet själv.

Varför får inte de som redan bor i en kommun inte kan räknas in i kvoten 252?

– Därför att i vissa kommuner så finns det redan fler flyktingar än vad som kommunen har platser för, säger Karl Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Finns det några omständigheter som gör att man kan få bo kvar i samma kommun som man har bott i fram till första juli, utan att behöva flytta till ett flyktingförläggning först?

– Om man till exempel har vårdbehov och får det tillgodosett i kommunen man befinner sig i, kan man nämna det till Migrationsverket och då försöker vi ta hänsyn till det. Men det finns fortfarande inte garantier att man får bo kvar i samma kommun, säger Karl Lindberg.

Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.