Annons

Trio greps efter vild biljakt i Göteborg – kan vara misstänkt Range Rover-liga

Efter inbrottet på Willys i Knalleland i mars har en liga, tidigare utrustad med Range Rover, gäckat polisen i Västsverige.
På onsdagsmorgonen greps tre personer efter en vild biljakt i Göteborg – och polisen misstänker att det är samma personer.
Brott • Publicerad 9 maj 2018
Den 13 mars utsattes Willys i Knalleland för ett inbrott. Nu kan gärningsmännen vara gripna.
Den 13 mars utsattes Willys i Knalleland för ett inbrott. Nu kan gärningsmännen vara gripna.

Det var några minst sagt röriga timmar för Göteborgspolisen under den tidiga onsdagsmorgonen. Först larmades man till en butik i Mölndal där flera personer gjorde inbrott. Vittnen hade också sett en vit Mercedes försvinna från platsen.

Polisen letade efter tjuvarna utan framgång.

”De upplevde att de blev påkörda av den här bilen”
Annons

Cirka 40 minuter senare, vid 04.30-tiden, var det dags igen när Pressbyrån vid Lindholmsallén på Hisingen utsattes. Polisen fick upp ett spår efter den vita Mercedesen men fick ge upp efter några kilometers jakt.

I stället mötte en annan polispatrull Mercedesen någonstans på Hisingen. Patrullen var på väg till Lindholmen när den vita bilen plötsligt dök upp. Då krockade de.

– De upplevde att de blev påkörda av den här bilen, säger Stefan Gustavsson, polisens presstalesperson vid region Väst.

Ut ur den stillastående bilen sprang fem personer. I polisbilen satt tre poliser, samtliga klagade på nacksmärtor och fick föras till sjukhus för kontroll. De blev utskrivna senare under morgonen.

– Läkaren har sagt att de inte har några påtagliga skador. Men det var ju ett kraftigt trauma, säger Gustavsson.

Jakten på de misstänkta tjuvarna fortsatte till fots och två av dem kunde gripas och ytterligare en hämtades till förhör.

”Vi kan absolut inte utesluta ett samband med tanke på att de har agerat exakt likadant vid de brotten vi känner till”

Bilen beslagtogs och polisen kunde konstatera att den stals i Göteborg 2016. Ytterligare en bil beslagtogs i samband med gripandet av en person.

Gärningsmännens metod – att såga sig in i butiker, stjäla tobak och smita med en exklusiv bil – är välkänd de senaste månaderna. I mars och april gjordes många inbrott i Västsverige, bland annat på Willys i Knalleland, med hjälp av en svart Range Rover.

– Vi kan absolut inte utesluta ett samband med tanke på att de har agerat exakt likadant vid de brotten vi känner till, säger Gustavsson.

Flera gånger har polisen fått ge upp jakten på bilen för att det gått för fort.

Annons

– De har kört oerhört vårdslöst många gånger tidigare. Vi har fått ge upp för att vi har regler att förhålla oss till. Vi måste ta hänsyn till andra trafikanter och även fotgängare.

”Vi vet att de har varit otroligt brottsbenägna och varit på många ställen”

För en tid sedan hittades den stulna svarta Range Rovern i Torslanda på Hisingen.

Började den vita Mercedesen användas vid inbrott först efter att Range Rovern beslagtogs?

– Jag är osäker på det, men den har dykt upp mycket sedan Range Rovern försvann från marknaden. Det är viktigt att få bort de här bilarna, men det är ju inte de enda fordonen som uppfyller deras krav.

Vad har de för krav?

– Stora, starka, snabba och tåliga bilar.

Polisen söker ytterligare två personer som satt i den vita Mercedesen vid krocken. De frihetsberövade är misstänkta för våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel och grov stöld i två fall. Nu väntar en snårig väg för polis och åklagare för att ärendet ska nå domstol.

– Vi måste bevisa vilka som har varit med. Vi vet att de har varit otroligt brottsbenägna och varit på många ställen. Det är mycket som har försvunnit och många målsäganden som har blivit av med både pengar och gods. Men det gäller att kunna knyta ihop säcken och bevisa varje enskild persons delaktighet, summerar Gustavsson.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons