Tre frågor till...

... Lars Johansson, kyrkoherde i Caroli församling, angående att Borås kyrkofullmäktige i dag beslutade om Norrmalms kyrkas öde.
Borås • Publicerad 3 november 2011
Lars Johansson.
Lars Johansson.Foto: Bengt Lagerstedt/BT-arkiv

Kommer Norrmalms kyrka att läggas ner?

– Beslutet idag är att ta Norrmalms kyrka ur bruk, som det heter. Det innebär att den verksamhet som finns idag flyttas till Gustav Adolfs församlingshem och att kyrkan på sikt ska säljas.

Hur gick diskussionen i kyrkofullmäktige?

– Det var lite olika åsikter. Men klart är ju att beslutet som majoriteten tagit är att kyrkan ska tas ur bruk. Det är egentligen det beslut som vi tog förra gången också, vilket betyder att den stora debatten var inte i dag utan under förra sammanträdet. I dag handlade det mest om att fastställa den rätta formuleringen.

Varför vill man lägga ner kyrkan?

– Det ingår som en del i den strategiska plan som Svenska kyrkan i Borås jobbat med i ett par år. Vi försöker hålla budgeten i balans och anpassa kostymen efter de förhållanden som råder.

Vad betyder en nedläggning för församlingsmedlemmarna?

– Vi hoppas såklart att de aktiva i församlingen flyttar med till de lokaler som vi har hos Gustav Adolf. Det är ju faktiskt så att vi har många lokaler i Borås. Så vår förhoppning är såklart att de hittar nya gemenskaper i de andra lokalerna och stöttar varandra i att bygga upp en ny gemenskap där. Det är aldrig ett lätt beslut att lägga ner, men vi måste anpassa oss efter de resurser som vi har.

Madeleine Korneliusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.