Tre frågor till Kalle...

... Lindberg, pressekreterare på Röda korset om skattesänkningen som privatpersoner kan få för gåvor till vissa ideella organisationer.
Borås • Publicerad 30 december 2011

Hur påverkas ni av lagen om nedsatt gåvoskatt som införs till årsskiftet?

– Vi sitter och funderar på det just nu och vet inte riktigt. Det finns en hel del frågetecken som behöver redas ut innan vi vet om skattesänkningen kommer att påverka oss positivt eller negativt.

Vilka frågetecken är det?

– Det är svårt att tolka kraven för vilka som ska bli godkända. Skattereduktionen gäller bara pengar som lämnas till på förhand godkända gåvomottagare. Det är skatteverket som prövar vem som blir godkänd. Jag såg någon siffra på hur många som ansökt om att bli godkända och det var inte många.

Skattesänkningen är ju tänkt att stärka den ideella sektorn och stimulera donationer från privatpersoner. Hur kan det blir negativt för er?

– Vi vet exempelvis inte om varje lokal Röda korset-förening måste skicka in en egen ansökan och betala den relativt höga avgiften. Men det är svårt att säga eftersom vi helt enkelt inte vet ännu.

Anna Kjellsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.