Trångbott på förskolan – nu har personalen på Göta fått nog
Borås.
När Gun-Britt Skarp och hennes två kolleger började på småbarnsavdelningen 1990 var 12 barn inskrivna. Lokalen var inte anpassad för fler.
Men idag är 18 inskrivna barn i samma lokaler. Gun-Britt Skarp och Marianne Johansson är oroliga för att det inte finns någon gräns för hur många barn som kan tryckas in i verksamheten.
Av 18 barn är 12 blöjbarn. Den yngsta är drygt ett år. De är dock aldrig där samtidigt.
– Men på mellanmålet kan vi ha mellan 12 och 14 barn på två anställda.
Även om många föräldrar är nöjda med förskolan så har de reagerat på den stora barngruppen. Dessutom är lokalerna små. Det är trångt i hallen och kläder hänger huller om buller. Detta för att hallen med fack gjorts om till lekrum. Skötrummet fungerar som målarrum och städskrubb. Större leksaker som gunghästar och lära-gå-vagnar kan inte stå framme, utan måste gömmas undan i en garderob.
Önskan är mindre barngrupper för att få arbetsro.
– Vi frågar oss varför småbarnsgrupperna ser så olika ut i kommunen.
Personalen känner att det är stressigt, att barnen har för lite utrymme och det skapar konflikter. Det finns sällan tid för högläsning i mindre grupper eller att dra igång en större skaparaktivitet.
– Jag vill egentligen inte ta ordet förvaring i min mun, säger Gun-Britt Skarp. Sånt vill föräldrar inte höra.
– Vi har ju också ett pedagogiskt ansvar, men tyvärr hinns det inte alltid med som vi skulle önska, säger Marianne Johansson.
Det är inte bara personalen på Lorensbergsgården som är missnöjd. Flera förskolor på Göta har det mycket tufft. En protestlista med namnunderskrifter samlas därför in. Även fackliga representanter är kontaktade. Listan ska lämnas över till de lokala politikerna.
– Vi kan inte garantera barnens säkerhet. Jag vill inte ha på mitt samvete att något händer, säger Barbara Bartosiewicz på Götagårdens småbarnsavdelning Lingontuvan.
Beräkningsmodell Borås stad har en modell där volymtid räknas i barngrupperna, alltså barnens vistelsetid sammanlagt på en avdelning.Ett exempel från Norrby kommundel: Grundregeln är att volymtiden på en småbarnsavdelning inte ska överstiga mer än 480 timmar i veckan. Det blir i snitt 5,3 barn per personal. Men alla kommundelar räknar ut volymtiden på olika sätt. En del har enskilda lösningar på olika avdelningar.Göta kommundel har dock tagit bort denna beräkningsmodell och räknar antalet inskrivna barn på avdelningarna istället. Det finns ett tak på hur många barn som får vistas samtidigt på en avdelning varje dag.För att lyckas med denna modell pusslas det med barnen till föräldralediga och arbetslösa. De har rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan. För att det inte ska bli så många barn i verksamheten sprids 15-timmarsbarnen ut på olika dagar.
Källa: Borås stad
Barngrupper Det finns ingen lag som säger hur stora grupperna får vara i förskolan. Men det finns rekommendationer som skolverket har tagit fram.Ett riktmärke i en förskolegrupp är 15 barn för att barnen ska utvecklas på bästa sätt. Skolverket påpekar dock att de allra yngsta barnen samt barn med särskilt stöd har behov av att ingå i mindre grupper än så.Det är dock kommunens uppgift att avgöra vilken gruppstorlek och hur mycket personal som är lämpligast på förskolorna.
Källa: Skolverket