Trånga Sjuhäradsmontrar på turistmässa ingen munter syn

Just nu pågår rese- och turistmässan Tur 2008 i Göteborg.
Borås • Publicerad 14 mars 2008
Borås kommun lockar med Pinocchio, djurparken och navet.
Borås kommun lockar med Pinocchio, djurparken och navet.Foto: Lennart Magnusson
Gerd Ljungqvist Persson bjuder på cider och ost i Herrljungas monter.
Gerd Ljungqvist Persson bjuder på cider och ost i Herrljungas monter.Foto: Lennart Magnusson
Susanne Gustafson vill att turisterna ska komma till Tranemo
Susanne Gustafson vill att turisterna ska komma till TranemoFoto: Lennart Magnusson
I Svenljunga ska man uppleva naturen tycker Kirsten Hagen
I Svenljunga ska man uppleva naturen tycker Kirsten HagenFoto: Lennart Magnusson
Eva Sörling gör reklam för Mark med hjälp av digital guidning.
Eva Sörling gör reklam för Mark med hjälp av digital guidning.Foto: Lennart Magnusson

I ett litet hörn av den stora mässan trängs sex av Sjuhäradskommunerna.

För att ta sig till den delen av mässan där de svenska kommunerna visar upp vad de har att erbjuda turisterna måste man ta sig igenom en myller av utställare som lockar med Italien, Kina, Brasilien och mycket annat. Överallt luktar det av god mat medan vinglasen klirrar när utställare, fackfolk och besökare skålar. Tar man sig sedan upp till andra våningen där de svenska kommunerna ställer ut, blir stämningen med en gång annorlunda. Visst serveras det mat och dricks ur vinglas även här, men allt är lite mindre.

Längst bort, nästan ända inne i hörnet håller sex av Sjuhäradskommunerna till. Bollebygd är inte med på mässan – de låter hälsa att de inte satsar på turism.

Mark, Ulricehamn och Herrljunga har några kvadratmeter var att visa upp kommunen på. Svenljunga och Tranemo har valt att dela på sitt utrymme. Dessa fem kommuner använder alla naturupplevelser som sitt säljargument. Oavsett om det handlar om att cykla i Ulricehamn, gå på digital guidning i Mark eller paddla kanot i Svenljunga, så är det naturen man försöker locka med i första hand.

På baksidan håller Borås till, med en monter som är lika stor som de andra kommunernas montrar tillsammans. Djurparken tar naturligtvis upp en stor del av montern, även om det finns plats för annat också.

– När man frågar folk vad de känner till om Borås, eller vad de vill göra om de besöker staden säger nästan alla djurparken, säger Anna Lilja som representerar Borås.

Även Navet har satsat rejält på mässan i år, och bland annat har de personal på plats som kan läsa tankar. Fast egentligen kan de inte läsa tankar, utan de är bara duktiga på att räkna med hjälp av det binära talsystemet, men tricket är imponerande.

Något oväntat kommer Pinocchio kanske lite skymundan, då allt som finns om statyn är en av många bilder på monterns vägg.

– Och så är han med på framsidan av vår huvudkatalog, säger Anna Lilja.

Även om utställarna är mycket engagerade och duktiga på att locka in besökare i montern, så känns den ganska mörk och trist, och det är uppenbart att det är långt kvar till storebror Göteborg som huserar på andra sidan gången. Fast konstigt vore väl annars, utställningen hålls ju trots allt på göreborgarnas hemmaplan.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.