Trandared kan slå ihop sina skolor

Nu utredes möjligheten att slå ihop Trandareds- och Ekarängsskolan.
Borås • Publicerad 14 maj 2009

Målet är att få jämnare fördelning mellan barn med svensk och utländsk bakgrund.

– Vi har fått ett uppdrag att utreda detta, säger Sven Erik Thörnlund, verksamhetschef för skolorna i Trandareds kommundel. Uppdraget kommer från nämnden, och det är inte ens påbörjat ännu.

– Det här handlar om att andelen barn med invandrarbakgrund tenderar att öka på Ekarängsskolan. 65-70 procent av barnen där har invandrarbakgrund. På Trandaredsskolan är andelen 20 procent.

Politikerna i nämnden önskar att utredningen ska se över möjligheterna att öka integrationen. Det utredningen nu ska titta på är vilka följder det får om alla Trandareds barn i de yngre årskurserna går på den ena skolan och de äldre barnen på den andra. Vilken skola som i sådana fall ska ta emot lågstadieelever och vilken som ska ta emot mellanstadieelever vet man ännu inte.

Kommundelen hoppas också på positiva bieffekter om man tar detta steg för att öka integrationen.

– Genom detta hoppas man också på att kunna öka måluppfyllelsen, säger Thörnlund.

Men ännu är allt i ett mycket tidigt skede.

– Vi skapar arbetsgrupper och om en dryg vecka börjar vi arbeta.

En delrapport ska vara klar i augusti och en slutrapport ska finnas i december. Tidigast efter nästa sommarlov skulle en förändring kunna träda i kraft.

Självklart förväntas föräldrareaktioner.

– Jag hoppas på positiva reaktioner. Men jag förstår att närhetsprincipen betyder mycket, och om det blir så här får eleverna längre till skolan i vissa åldrar, säger Thörnlund.

Annette Persson (M) är ordförande i kommundel Trandared, där skillnaden mellan stadsdelarna Hult och Trandared och de båda skolorna ökar.

– Detta har lyfts fram i samtal med föräldrar. Barnen möts inte.

Som politiker vill hon inte se en utveckling liknande den Norrby hade, innan den kommundelen valde att stänga sitt mellanstadium på Norrbyskolan för att öka integrationen.

– Det klart att detta kommer att väcka känslor. Men personligen tror jag inte på att skjuta upp mötet människor som har en annan bakgrund, säger Persson.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.