Annons

Tonåringen ändrar uppgifter i utpressningshärvan: Det kan ha varit på skoj

En tonåring från Borås och hans pappa skulle berätta i rätten om hot, utpressning och misshandel i Viareds industriområde – men pojken sa ofta att han inte längre mindes.
– Jag känner att jag har glömt jättemycket av det som hänt. Jag vet inte vad som väntar efter detta.
Enligt åklagaren berodde minnesluckorna på rädsla.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås/Göteborg • Publicerad 12 september 2023 • Uppdaterad måndag 17:52
Utpressningsförsöken misstänks ha pågått mellan februari och maj.
Utpressningsförsöken misstänks ha pågått mellan februari och maj.Foto: Polisen

Tre män stod åtalade för försök till grov utpressning. Två av dem är flyttföretagarna Idris Fakhro, 27, och Ibrahim Fakhro, 24, vars företag BT tidigare granskat.

Den tredje är en 23-årig närstående till dem, vars bil brann upp i februari i år. Han anklagade tonåringen för bilbranden och enligt åtalet hade pojken och hans pappa blivit pressade att betala 30 000 dollar, annars skulle de dödas. De betalade inte – och en söndagskväll i maj blev tonåringen utsatt för misshandel i Viareds industriområde.

Annons

Den fjärde mannen, som är närstående till de övriga tre, stod åtalad för övergrepp i rättssak. Enligt åklagaren har han sagt åt pappan att ta tillbaka sin polisanmälan, och ändra sin historia så att de övriga tre skulle släppas ur häktet.

I början av februari larmades polis till en bostadsadress på grund av en bilbrand. Händelsen polisanmäldes men ingen förundersökning inleddes. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, stod det i polisens dokument.
I början av februari larmades polis till en bostadsadress på grund av en bilbrand. Händelsen polisanmäldes men ingen förundersökning inleddes. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda”, stod det i polisens dokument.Foto: Polisen

De fyra åtalade satt i en säkerhetssal på Göteborgs tingsrätt tillsammans med sina advokater, medan tonåringen och hans pappa vittnade genom videolänk.

Sonen berättade om hur han blivit kontaktad av den 23-årige närstående till Idris och Ibrahim Fakhro. Och att det sedan framställdes krav kring att han skulle betala pengar för bilen, som den närstående menade att han bränt upp.

– Han var jättearg, jag hamnade i chock jag minns inte riktigt vad det var. Han sa att jag tror det är du som gjort det, du ska betala om det är du. Sen hände det där med misshandeln efter två månader.

Under förhöret med åklagaren sa sonen vid några tillfällen att han inte visste om det var på skoj, eller hot när han talade med den närstående till bröderna. Han uppgav vid flera tillfällen att han var chockad och jättestressad av vad som hände. Han berättade också i rätten att han hade svårt att sova på sin kudde efter misshandeln, för att han hade ont i huvudet.

Åklagaren: Hur känner du idag inför allt det här?

– Jag känner att jag har glömt jättemycket av det som hänt. Jag vet inte vad som väntar efter detta. Jag har förlorat mycket i skolan.

”Brukade ni skoja med dödshot?”
Åklagaren

Senare under sonens förhör återkommer åklagaren till frågan om hur sonen och den närstående till bröderna skojade med varandra.

Åklagaren: Du sa att du och NN (23-åringen) brukade skoja med varandra, och det var därför du var osäker när han ringde om bilen om det var skoj eller hot. Brukade ni skoja med dödshot?

– Nej.

Annons

Hade det hänt någon gång innan att han skojat med dödshot?

– Nej.

Den 23-årige bilägaren erkände att han misshandlat tonåringen med slag och sparkar i Viared. Idris Fakhro medgav att han varit på platsen, men nekade till att han deltagit i misshandeln.

En övervakningskamera i industriområdet fångade en del av händelsen på film. Den visar tonåringen springande med tre personer efter sig. En av dem är maskerad med en svart skidhuva, så kallad balaklava. Enligt åklagaren är den maskerade mannen Ibrahim Fakhro, men han nekade till att överhuvudtaget ha varit på platsen.

Även den fjärde mannen, som åtalades för övergrepp i rättssak, nekade. På frågor om han hade påverkat pappan att ändra sina uppgifter sa han:

– Absolut inte.

Han nekade också till att ha hotat pappan:

– Jag har aldrig hotat någon.

Åklagare Natalie Schwarz hävdade under rättegången att tonåringen och hans pappa backade från vissa uppgifter som de tidigare hade lämnat i polisförhör för att de var rädda.

– Det har varit tufft för målsägandena. Varför de inte står fast vid sina tidigare lämnade uppgifter kan jag bara spekulera i, och min bedömning är att det beror på rädsla.

Annons

Idris Fakhro, Ibrahim Fakhro och deras 23-årige närstående som ägde den brända bilen har suttit häktade sedan i maj. Häktningen hävdes efter rättegången och de släpptes fria i väntan på dom.

– Det behöver inte betyda att det blir en friande dom, det betyder bara att domstolen anser att det inte finns någon kollusionsfara (risk att utredningen ska störas) eller flyktfara, säger Natalie Schwarz.

Idris Fakhros advokat Rickard Fagerberg instämmer i att frågan är öppen:

– Det kan bli fällande domar ändå. Om pojken har fått stryk är det brottsligt. Däremot är det inte visat att de tilltalade skulle ha agerat tillsammans eller med stort våldskapital, som åklagaren ville ha det till.

Vad spelar det för roll att målsägandena och vittnen sagt olika i polisförhör och i rätten?

– Det påverkar ju alltid trovärdigheten, men hur mycket vet jag inte, säger Rickard Fagerberg.

Domen faller 26 september.

Lena KvistSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons