Tjejerna drar ned betygen i Borås

Borås Artikeln publicerades

Nu är det tjejerna som drar ner resultatet på skolorna med de sämsta betygen i Borås.

Annars brukar grabbarna betraktas som den svenska skolans stora problem när det gäller könsskillnader.

– Det är häpnadsväckande att det är flickorna som presterar sämst. Det har jag aldrig sett i några siffror.

Joakim Cannerfors, områdeschef på Borås stads utvecklingsenhet, blev mycket förvånad över sin upptäckt då han närmare studerade betygen för niondeklassarna 2014.

– De tre skolor som har sämst resultat, där har flickorna sämre resultat än pojkarna. Det gäller främst på Viskafors och Erikslund, men också på Boda. Jag är jättenyfiken på hur man kommer att tänka på de skolorna när de får syn på detta. Är det en genushistoria? Tar pojkarna så mycket energi från lärarna att flickorna inte ens får någon undervisning?

Utvecklingsenheten ska nu analysera orsaken till att tjejerna har hamnat efter.

Allra störst är skillnaden på Erikslundsskolan. Härifrån kan bara 65 procent av tjejerna gå vidare till gymnasiet, men 80 procent av killarna. Sammantaget är färre än var fjärde elev behörig. Ännu sämre är resultaten bland eleverna i sexan, sjuan och åttan. Bara lite mer än en tredjedel av sjätteklassarna, 36 procent, har godkänt i de ämnen som krävs för att senare kunna gå vidare till gymnasiet. Snittet för de kommunala skolorna är 84 procent.

– Jag är också förfärad över siffrorna, säger Erikslundsskolans nytillträdde rektor Ulf Sjöberg. Vi måste jobba väldigt aktivt med en handlingsplan för att höja dem betydligt. Vi måste ta siffrorna på mycket, mycket stort allvar.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.