Tips: Så får du råd
* Börja planera ert julfirande i god tid så kan ni ta det lugnt när julen kommer och slipper stressa så mycket.
* Sälj saker du inte behöver. Har du saker du inte vill ha eller behöver kan du annonsera ut dem och få in lite extra pengar.
* Ordna knytkalas och umgås. Det viktigaste vid jul är att vi får tid att umgås med nära och kära. Köp bara det du och dina gäster anser vara viktigast på julbordet.
* Presentkort på tjänster. Årets julklapp är enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) en upplevelse. I stället för att lägga ut massor med pengar på saker som dina vuxna vänner kanske inte ens uppskattar kan du ge dem varsitt presentkort på tjänster som du kan utföra åt dem under året. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan hitta på att ge bort.
* Köp inte så många klappar till barnen. Satsa på en sak som de verkligen vill ha.
* Se upp med presentkort. Går företaget i konkurs blir presentkortet värdelöst.
* Öppet köp. Det finns ingen laglig rätt till ångervecka eller bytesrätt när du handlar i en vanlig affär. Du måste komma överens med butiken för att ha rätt att ångra köpet eller byta till en annan vara inom en viss tid. Överenskommelsen bör noteras på kvittot.
* Julklappskontot. Öppna ett sparkonto som du kan döpa till julklappskontot – försök sedan spara lite varje månad under året för att slippa hamna i samma knipa nästa år.