Tio steg till bättre höstekonomi
1. Genomgång Passa på och gör en rejäl besiktning av privatekonomin. Skaffa dig järnkoll på vad som gäller för eventuella bolån, försäkringar och framförallt sparandet. Hur mycket sparar du? Hur sparar du? Vad sparar du till? Det är frågor du med fördel kan ställa dig själv. Med bättre koll kan du inte bara tjäna eller spara pengar. Du sover förmodligen bättre om natten också.
2. Bilen Kört mycket i sommar? Har bensinkostnaderna dränerat plånboken? Det kanske är dags att byta ut trotjänaren som har några år på nacken. Mycket har hänt inom fordonsindustrin de senaste åren vad gäller bränsleförbrukning. Det kan rentav vara så att din månadskostnad blir lägre om du byter till en nyare men mer bensinsnål bil. Det är värt att räkna på, men gör det ordentligt eftersom en bilaffär sällan är en bra affär. Konsumentverket har ett bra kalkylverktyg på sin hemsida.
3. Bussen När du ändå räknar på det här med bil och bränsle. Passa på att undersöka möjligheterna att åka kollektivt till jobbet. Eller kan du kanske cykla eller till och med promenera? Inte bara bra för plånboken, lika gott gör det hälsan och miljön.
4. Avbetalningsplan Har du slösat för mycket i sommar? Sitter du med räkningar som måste betalas men pengarna räcker inte till? Våga ta kontakt med den du är skyldig pengar. Även om det känns jobbigt. Är du ute i god tid och är ärlig kan man oftast komma överens om en betalningsplan utan att det blir ännu dyrare. Men lova inte mer än vad du klarar av.
5. Budget Bestäm dig när lönen kommer in på kontot. Var nitisk hela månaden och anteckna precis allt som är utgifter. Vart går pengarna egentligen? Har du koll på det kan du sedan sätta dig ner och utvärdera, tänka om och göra en månadsbudget som håller framöver.
6. Snåla Gör det som ett test, en utmaning för dig själv rentav. Bestäm dig för att spara så mycket du bara kan under en månad och se hur mycket du lyckas få ihop. Köpstopp, matlådor och hela paketet. Sedan vet du ungefär hur mycket du kan spara varje månad.
7. Sommarstället Har du ett fritidshus? Hur mycket har ni varit där i sommar? Kanske bara någon vecka? Det kan vara läge att undersöka om det är läge att sälja eller kanske hyra ut för att få in extrapengar. Tänk på att det kan medföra stora kostnader med fritidshus även utan lån. El, arrende och renoveringskostnader för att nämna något.
8. Rensa Ytterligare ett sätt att tjäna några extra kronor. Även här lite kopplat till fritidshuset. Kolla i förråd, rensa på vinden, källaren och överallt som det finns prylar. Sälj på begagnatmarknaden. Du kanske inte behöver sex flytvästar. Särskilt inte då ekan legat på land de senaste tio somrarna...
9. Veckohandla Under sommaren slarvar vi gärna med rutiner vad gäller måltider. Även med handlingen. Det lockar med picknickar på stranden och impulsköp att slänga på grillen. Men nu är det dags att återvända till ordningen. Gör veckomenyer och veckohandla. Du sparar mycket!
10. Sommaren 2012 Tänk till redan nu vad du eller familjen vill kunna göra nästa sommar. Gå igenom ekonomin och se hur mycket du kan stoppa undan. Några hundralappar i månaden gör stor skillnad om ett år. Då slipper du hamna i ekonomiskt trångmål när semestern är över nästa år.
Annika Creutzer, BT:s privatekonomiska expert
Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank
Konsumentverket