Tio frågor om Waste Recovery
1. Vad är Waste Recovery?
– Waste Recovery är en organisation eller ett nätverk som överför kunskap och teknik kring återvinning av avfall från Sverige till andra länder.
2. Varför inleddes projektet?
– Jag och Olle Engström startade Waste Recovery eftersom vi kommit i kontakt med avfallssituationen i andra länder. Vi har sett hur hela familjer lever på soptippar och hur frukt och andra sopor bara deponeras. Det är stora skillnader på hur man hanterar avfall i resten av världen och det finns ett internationellt behov av kunskap och teknik.
3. När startades Waste Recovery?
– Det inleddes år 2006, så det har funnits nu i fem och ett halvt år.
4. Vilka ingår i nätverket?
– Vi består av olika parter. Det är Högskolan, Borås stad, Borås energi och miljö och SP. Samt ett cirka 15 företag.
5. Var är kärnan I Waste Recovery?
– Att arbeta mot en hållbar värld. Här i Borås finns en bra modell, samarbetet mellan alla olika parter och en unik kompetens.
6. Vilka länder samarbetar ni med?
– Det är fem länder, Indonesien, Vietnam, Brasilien, Nigeria och USA. Även ett samarbete med Kina är på gång. Det finns olika behov och vi skapar olika modeller.
7. Varför har Waste Recovery spridit sig över världen?
– Det finns många faktorer, men den viktigast är att det finns ett stort behov. Avfall ses inte som en resurs. Vi har utvecklat en fungerande modell som många länder blir överraskade av när de ser hur avfallshantering kan fungera.
8. Hur kan kungaparets besök påverka er?
– Jag tror det kan ge oss bra uppmärksamhet och göra nätverket betydligt starkare. Vi hoppas att drottning Silvias intresse kan ge bra kontakter i Brasilien och stärka projektet där. Vi har mycket fokus mot Brasilien just nu, det är en stor marknad.
9. Vad är målet med Waste Recovery?
– Målet är att skapa en bättre miljö. Varje år produceras två miljarder hushållsavfall i världen och det mesta deponeras. Vi hoppas vi kan bidra lite till en bättre avfallshantering, och hitta nya vägar och metoder för att minska det.
10. När tar projektet slut?
– Det finns inget slutdatum utan bara vi får fortsatt finansiering fortsätter det. Vi började med 75 000 kronor i bidrag, men det har över åren växt med flera miljoner. I dagsläget får vi finansiering från Sjuhärads kommunalförbund, Vinnova, Tillväxtverket och Sida. Men olika projekt ger olika finansiering, som i Indonesien där indonesiska staten var med och bidrog. Vi har också haft finansiering av 25 olika företag och organisationer i Boråstrakten.