GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tio brutala rån i Borås – offer hotade med skenavrättningar

Ungefär tio brutala personrån har nu på kort tid inträffat i centrala delar av Borås.
Rånare har varit beväpnade med knivar och pistoler och det förekommer skenavrättningar med skjutvapen som tryckts mot huvuden.
Borås • Publicerad 6 september 2017 • Uppdaterad 7 september 2017
Offer har skenavrättats genom att rånare gjort mantelrörelser med pistoler och tryckt av dem mot huvuden, utan att skott avlossats.
Offer har skenavrättats genom att rånare gjort mantelrörelser med pistoler och tryckt av dem mot huvuden, utan att skott avlossats.Foto: Lars-Åke Green

Ett av de senaste offren var en man som under helgen rånades på Stenbocksgatan och blev inlagd på Södra Älvsborgs sjukhus.

Han hade näsfraktur och fick ligga kvar för observation eftersom man ville försäkra sig om att sparkar mot ryggen inte lett till allvarliga, inre skador.

Vapen, våld och hot har använts för att tvinga till sig kortkoder så att gärningsmännen kunnat ta ut pengar från de drabbades konton.

Rånare har gjort mantelrörelser med pistoler och tryckt av dem mot huvuden, utan att skott avlossats. Det har varit som skenavrättningar.

De flesta rånen har skett fredags- och lördagsnätter, när krogar börjat stänga och offer varit på hemväg. Villastaden, Lugnet och delar av Norrmalm är utsatta områden.

– Vi jobbar så hårt vi kan med detta. Men jag kan inte gå in på vad vi gör, säger Hans Andrén, gruppchef vid Boråspolisen och spaningsledare.

Han bekräftar BT:s uppgifter om hänsynslösa dåd, med våld och allvarliga hot med knivar och skjutvapen.

Polisen utgår från att samma gärningsman ligger bakom många rån, eftersom brottstid, tillvägagångssätt och annat stämmer överens.

BT har tidigare berättat om ett par som natten mot lördagen rånades vid Vattentornet, av tre maskerade yngre män.

Där hölls kvinnan kvar av två rånare, medan den tredje följde med mannen hem. Han blev under hot bestulen på ett par mobiler, dator och spelkonsol. Rånaren tog också bankkort och tvingade till sig koden.

Samma natt inträffade det brutala rånet på Stenbocksgatan och offret var en ensam, yngre man.

Han blev överfallen och nerslagen av ett antal män. De tog mobilen och andra saker och tvingade honom att lämna koden till bankkortet, som också stals.

Mannen blev alltså inlagd på sjukhus, med knäckt näsa och andra skador.

Dessa rån inträffade alltså senaste helgen. Men ett liknande dåd inträffade vid Bäckängsgymnasiet, natten mot lördagen den 26 augusti. Även då krävde rånare koder till bankkort och stal mobiler.

Samma natt skedde rånförsök på Norrmalm och Trandared.

BT har också berättat om en kvinna som rånades i Björkängsparken när hon vid 17-tiden förra torsdagen var på väg hem från jobbet.

Kan det dådet ha samband med alla som inträffat under helgnätter?

– Svårt att säga. Det går inte att utesluta, svarar spaningsledaren Hans Andrén.

Enligt honom har polisen fokus på rånvågen i centrala Borås, men han vill inte gå in närmare på vad som görs.

Och han vill undvika att det skapas panik och rädsla för att vistas ute på nätter:

– Det är klart att man bör vara försiktig. Men det är ju farligt att säga att människor inte ska ge sig ut nattetid. Det får inte bli för upphaussat.

Lennart GranbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.