Tio års fängelse för Viskaforsmordet

Den 34-årige man som åtalats för mordet i Viskafors dömdes i dag till tio års fängelse.
Borås • Publicerad 30 december 2009

Borås tingsrätt anser honom skyldig till mord och han ska betala 150 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Vid rättegången yrkade t f chefsåklagare Daniel Edsbagge att mannen skulle dömas till tio-tolv års fängelse för mord.

Även om han inte hade något direkt uppsåt att döda måste han ha insett att ett kraftigt hugg med en stor kockkniv skulle kunna leda till döden. Så står det i domen.

Därför anser tingsrätten att det åtminstone fanns ett så kallat likgiltighetsuppsåt, som innebär att man är likgiltig för konsekvenserna av våldet.

"Utgångspunkten vid uppsåtligt dödande är att gärningen skall bedömas som mord. Det föreligger inte heller några omständigheter som gör att gärningen skall anses som mindre grov, dvs bedömas som dråp", skriver rätten.

34-åringen har hela tiden nekat och sagt att det var nödvärn, att han bara försökte skydda sig mot den andre som hade pistol.

Tingsrätten tycker inte att mannen är särskilt trovärdig och påpekar att han ändrat sin berättelse under utredningen.

Enligt domen har 34-åringen viftat med kniven framför offret innan det dödliga hugget utdelades. Han hade alltså möjlighet att lägga i från sig det livsfarliga vapnet, men gjorde inte det.

Rättegången mot mannen hölls förra veckan i säkerhetssalen i Göteborg eftersom det fanns en hotbild. Känslorna var heta och åhörare skrek ut anklagelser mot honom.

Offret var en 25-åring från Göteborg. Männen och deras familjer träffades i Viskafors, en lördagskväll i oktober. För att umgås, äta och kanske diskutera en affär.

Men något gick totalt snett. Männen började bråka, 25-åringen träffades av ett knivhugg i hjärtat som ledde till hans död. Han avled efter någon timme på sjukhuset.

Någon pistol hittades inte på brottsplatsen. Men när offrets fru skulle skjutsas till sjukhuset upptäckte polisen en pistol och 17 skarpa patroner i hennes handväska. Kvinnan förnekade att hon tagit hand om vapnet åt sin man, men åtalades för grovt vapenbrott.

Hon dömdes i dag till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för grovt vapenbrott.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.