Tidningsbud utnyttjade flyktingar för svartjobb – även i Borås

En härva med svartjobb ledde till att ett 100-tal tidningsbud i Västsverige blev uppsagda från Västsvensk tidningsdistribution, VTD.
Borås • Publicerad 27 oktober 2010
Foto: 

Även i Borås har fiffel avslöjats och minst två bud slutade när de hotades av sparken.

– Men min uppfattning är detta främst är ett Göteborgsproblem, säger Mats Gullberg, regionchef för VTD i Sjuhärad och Alingsås.

I våras avslöjades att papperslösa flyktingar, studerande och andra utnyttjades som svarta och underbetalda tidningsbud i Västsverige. Anställda bud lade ut sina rundor på andra personer, som bara fick en del av deras avtalsenliga löner. Själva behöll de mellanskillnaden.

Inledningsvis talades det om ett 20-tal bud inblandade i systematiskt fusk, i huvudsak i Göteborg. Men enligt VTD är härvan mycket större och hittills har ett 100-tal bud sagts upp.

I Borås har minst fyra fall av misstänkt fiffel uppdagats de senaste åren.

– Om vi får indikationer på att fel personer är ute på ett distrikt så leder det till avstängning och utredning, förklarar Mats Gullberg.

I ett av fallen tog en nära anhörig över budets runda på grund av sjukdom. I ett annat fall bedömdes inte budet ha fått information om reglerna som gällde.

Men två bud ansågs ha fuskat genom att sätta in andra personer på sina distrikt. Enligt VTD sade de upp sig då de ställdes inför hotet att sparkas.

Med tätare nattliga id-kontroller av bud försöker man motverka fusk. I Borås stad har man bland annat kollat vissa avlämningsställen, där ett eller ett ?par bud ska hämta sina tidningar.

På mindre orter finns oftast ett enda avlämningsställe. Personkännedomen – ”alla känner alla”– gör det då svårare att fiffla, tror Mats Gullberg.

– Jag kan inte påstå att vi haft organiserat svartjobb hos oss, säger han.

Bud som hämtar tidningar ska med mobiltelefon logga in när rundan börjar och logga ut när den är klar. Sena in- och utloggningar och många reklamationer på uteblivna tidningar har lett till att oegentligheter upptäckts.

VTD

Företaget VTD, Västsvensk Tidningsdistribution, delar ut 36 morgontidningar, från Strömstad i norr till Halland i söder. Dessutom i Göteborg, Sjuhärad, Skaraborg och andra delar av Västsverige. Distribuerar även andra trycksaker.

VTD ägs av Stampen AB (Göteborgs- Posten mm), Gota Media ( BT och UT ) samt andra tidningsföretag.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.