Textilhögskolan till nya lokaler 2011

Textilhögskolan lämnar Bryggaregatan. Vid årets sista sammanträde förväntas högskolans styrelse fatta det beslutet.
Borås • Publicerad 19 oktober 2008

Och flytten går med största sannolikhet till Simonsland 2011.

Högskolan hyr lokaler på flera platser i Borås. I Balder, på Sandgärdet, i Espirahuset, i gamla Cellbeshuset och i gamla Algots på Bryggaregatan. För ett år sedan genomfördes ett lokalprogram för alla delar av Högskolan i Borås, utom Textilhögskolan.

Arbetet med THS behov pågår just nu och programmet ska fastställas vid ett rektorsmöte, troligen redan i november.

De största lokalerna, på Bryggaregatan, hyrs av kommunens fastighetsbolag Ibab. Kontraktet går ut 2011. Lokalerna i Cellbeshuset är relativt nya och används bland annat av textilhögskolans forskare. Där är kontrakten kortare. Ett av dem går ut i slutet av nästa år, det andra under 2010.

– Vi försöker ha korta kontrakt, säger högskolans Lennart Malmerfors som är fastighetsansvarig, men kontrakten för nybyggda lokaler har lång löptid. För de båda nya husen på Sandgärdet löper kontrakten till 2021 respektive 2024. En eventuell flyttning av Textilhögskolan från Bryggaregatan närmare Högskolan har diskuterats i flera år. Enligt olika uppgiftslämnare planeras att högskolans styrelse ska ta beslutet i vinter, troligen redan före jul.

I arbetet med ett lokalprogram görs en behovsspecificering. Det kan handla om luftfuktighet, vad golvet ska tåla och att vibrationer inte ska överföras till andra lokaler.

Argumenten mot en flyttning har varit att THS stora maskiner är svåra att flytta. Att en ny hyresvärd sannolikt måste förstärka golvet inför en flyttning av maskinerna.

En flyttning till Simonsland ger inte bara bättre kontakt med övriga högskolan. Enbart järnvägen skiljer Simonsland från högskolans högkvarter på Sandgärdet och Balder. Och frågan är hur länge järnvägen blir kvar. Om/när Götalandsbanan byggs är ett anternativ att den går i en tunnel under högskolan. Golven i Simonsland, i Svenskt konstsilkes gamla lokaler, har burit många tunga maskiner och klarar även dem som står i THS väveri och stickeri.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.