Testbanebygge går på högvarv

I maj var finansieringen klar och marken köptes in. I augusti var upphandlingen i hamn och entreprenör utsedd. I dag är bygget av Astra Zeros provbana i Sandhult en bra bit på väg.
Borås • Publicerad 24 oktober 2012

I går var statssekreterare Håkan Ekengren från näringslivsdepartementet på plats i Sandhult. Ekengren är den från regeringshåll som har följt arbetet med testbanan på närmast håll.

– Det har kommit längre än jag trodde, säger han.

Asta AB:s egen vd, Pether Wallin, är också imponerad över hur lång bygget framskridit på så kort tid.

– Det som har hänt här på en och en halv månad är grymt. Peab var här med de första maskinerna i mitten av augusti. 13 september fick vi mark- och bygglov, dagen efter fick Peab okej till sin sprängkasun av polisen. Den 17 oktober började sprängarbetet, säger han.

Timingen för bygget kunde inte ha varit bättre. Under 2013 är det få stora infrastrukturprojekt på gång i Sverige, vilket ger entreprenören möjlighet att kraftsamla i Sandhult.

– Tur för båda parter, entreprenören ser en chans att övervintra till 2014 när det drar i gång på nytt med nya stora infrastrukturprojekt och för oss för att det går undan, säger Pether Wallin.

Den första juli 2014 ska den unika anläggningen vara klar för invigning. Enligt företagets vd pågår det just nu förhandlingar med en rad företag, både internationella och nationella som Asta Zero vill knyta till provbanan.

– Det handlar både om företag som arbetar med aktiv säkerhet och fordonstillverkare. Responsen från företagen är mycket positiv, säger Pether Wallin.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.