Den 34-årige taxichaufför som misstänks för helgens våldtäkt släpptes i dag på fri fot av Borås tingsrätt.
Borås • Publicerad 11 mars 2008

När lagman Bertil Bondesson meddelade beslutet efter förmiddagens häktningsförhandling, så tog 34-åringen händerna för ansiktet och började gråta.

Chauffören förnekar inte att han hade sex med den unga kvinna som anmält att hon blev våldtagen i taxin. Men mannen har sagt att han inte tvingade henne eller förgrep sig på henne.

Enligt chefsåklagare Urban Svenkvist var han på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten i lördags kväll.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns sådana skäl och bestämde att han omedelbart skulle släppas på fri fot. Taxichauffören har suttit anhållen sedan natten mot söndagen.

– Man kan säga att om åklagarens misstankar skulle vara riktiga så är detta fråga om en person som är mycket kallsinnig och en stor chanstagare. Men det förnekar min klient att han är, sa försvarsadvokaten Christer Svedberg direkt efter förhandlingen.

– Det finns en rad omständigheter som pekar i direkt motsatt riktning mot vad åklagaren påstått, tillade han.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar och därför kunde Svedberg inte ge någon närmare kommentar.

Chefsåklagare Urban Svenkvist säger att rättens beslut överraskade honom:

– Jag bedömde att kvinnans berättelse och en del andra omständigheter var tillräckliga för häktning. Misstanken kvarstår och utredningen fortsätter, säger han.

Den närmaste tiden kommer ett antal personer att höras av polisen och förhören får mycket stor betydelse för vad som ska hända med förundersökningen.

Eftersom mannen inte förnekat att sex förekom anses inte teknisk bevisning spela avgörande roll. Beslaget av taxibilen har nu hävts.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.