Taxibedragarnas sluga metod – så rensar de chaufförernas konton
Taxichaufförer i Borås och Västsverige har blivit utsatta för avancerade bedrägerier.
En till synes vanlig körning har slutat med att deras privata konton länsats, utan att de själva förstått hur.
BT kan avslöja att en ung Boråskvinna tros ha en nyckelroll vid brotten. Hon är även en av de misstänkta i flyttfirmehärvan BT granskat.
Borås • Publicerad 30 januari 2023 • Uppdaterad söndag 13:48

BT har pratat med fyra taxichaufförer som berättar att de blivit lurade på stora belopp, upp till 400 000 kronor. Vi har tagit del av bankhistorik, samtalshistorik, lånehandlingar och polisanmälningar. Chaufförerna vittnar om att de har tiotals kollegor som råkat ut för samma sak. Beloppen de räknar upp kan läggas samman till många miljoner.

Det handlar om en systematisk bluffmetod. Bedragarna har, till synes helt utan rädsla för att åka fast, upprepat metoden gång på gång i Borås. De åker taxi två gånger. Vid den första körningen skaffar bedragarna chaufförens kod – vid den andra stjäl de hans bank-id.

Flera av chaufförerna BT har pratat med har pekat ut en 23-årig välklädd kvinna från Borås som en av bedragarna. Hon beskrivs ha arbetat ihop med flera olika unga män.

Förra året granskade BT en flyttfirmehärva, där tre Boråsbröder gömde sig bakom falska identiteter och bluffade kunder och grundlurade målvakter. Polisutredningen mot bröderna pågår ännu. Den 23-åriga kvinnan som pekas ut av chaufförerna är också en av de misstänkta i flyttfirmehärvan, där hon enligt åklagaren fört över pengar för en bilaffär. Några av männen som chaufförerna pekar ut som medpassagerare vid bluffarna har också koppling till flytthärvan.

En av de lurade taxichaufförerna är Abdi Mohamed, som arbetar för Sverigetaxi. Han kommer till BT för att berätta sin historia. Med sig har han en bunt lånehandlingar, som visar hur bedragarna tagit lån i hans namn.

Han visar upp sin bank-id-historik som avslöjar en mängd aktiviteter han inte känner igen. Flera är från den 12 september 2022: 17:16, identifiering på Danske Bank, 17:21 identifiering Ica Banken, 17:38 identifiering Kivra. Någon har alltså den 12 september använt Abdi Mohameds kapade bank-id upprepade gånger från en annan telefon.

Det var i augusti som han första gången hämtade den 23-åriga Boråskvinnan. Den gången åkte hon från Sandared, tillsammans med en man.

– De skulle åka till Borås. Jag sa att det kostade 350 kronor, men tjejen skickade 450 kronor via swish. Jag ville ge kontanter tillbaka för mellanskillnaden, men hon sa nej till det. Så jag swishade. En kille satt jämte mig där fram, och hon satt i baksätet.

Abdi Mohamed misstänker att tjejen filmade när han startade sitt bank-id. Men just där och då tänkte han inte på att det var något konstigt med taxifärden.

I september blev han kontaktad igen, för en ny körning. Även då var den 23-åriga tjejen med.

– Jag körde dem till ett nytt lager i Viared. De sa att de inte visste den exakta adressen, så jag lånade ut mobilen eftersom de sa att de inte hade täckning. De googlade ”Sony lager” klockan 18.20. Senare upptäckte jag att de aktiverat mitt bank-id på en annan mobil 18.23.

Det var när Abdi Mohamed var på H&M och skulle handla kläder han gjorde den obehagliga upptäckten. Köpet gick inte igenom trots att han försökte flera gånger. Det visade sig att kontot var tömt.

– Jag blev av med 13 000 kronor först, men lyckades få tillbaka 5 000 kronor genom banken. Sedan upptäckte jag att någon handlat kläder och använt 10 000 kronor i kredit på Qliro, i mitt namn, säger Abdi Mohamed.

Han visar digital myndighetspost, som bekräftar hans historia. BT tar också del av en polisanmälan han gjort, som sedan lagts ner.

”Jag mår inte bra, jag sover inte bra. Om jag inte hade lämnat ut mobilen hade det aldrig hänt. Men man vill ju alltid hjälpa kunden” säger Abdi Mohamed.
”Jag mår inte bra, jag sover inte bra. Om jag inte hade lämnat ut mobilen hade det aldrig hänt. Men man vill ju alltid hjälpa kunden” säger Abdi Mohamed.Foto: Lars-Åke Green

Abdi Mohamed upptäckte efter det att flera lån tagits i hans namn, från olika banker. Totalt handlar det om cirka 400 000 kronor. Även det polisanmälde han och vissa ärenden undersöks av polisen. Varje gång han får en betalningspåminnelse bestrider han kraven.

– Jag mår inte bra, jag sover inte bra. Om jag inte hade lämnat ut mobilen hade det aldrig hänt. Men man vill ju alltid hjälpa kunden, säger han uppgivet.

Taxichauffören Jimi kommer också till BT. Han mår också dåligt.

– Jag får ont i magen av det här, och har inte sovit på flera veckor, säger han.

Han körde den 23-åriga kvinnan till Viared. Som hennes sällskap pekar han ut en ung man, som också har koppling till flyttfirmehärvan. Upplägget var detsamma vid första körningen: Swish och sedan swish tillbaka.

Nästa gång samma kunder ringde ville de bli hämtade vid Bäckängsgymnasiet. I taxin frågade de om de fick låna telefonen – och snart hade Jimi ett nytt bank-id som han inte visste om, i passagerarens telefon. Han förlorade 62 000 kronor, sparpengar. Bedragarna försökte sedan ta lån i hans namn, berättar Jimi, men inga lån beviljades.

– Jag hade tur. Andra har förlorat mycket mer.

Bedragarna köpte guld för Jimis sparpengar. Kontotransaktionerna visar en swishbetalning på 50 000 kronor till ett guldföretag och ett köp på 11 129 från ett annat. Guldinköp gjordes också i flyttfirmehärvan.

Taxichauffören Said driver ett eget företag. Han har en liknande berättelse. I nästintill realtid kunde han följa hur pengar som lånats i hans namn kom in på kontot, för att sedan försvinna vidare till ett annat. Summan var på 120 000 kronor.

– Jag sprang till banken och frågade var pengarna kom ifrån. Banken undrade om det inte var jag som tagit lånet.

Said har polisanmält det misstänkta bedrägeriet och uppmanats att bestrida alla betalkrav, berättar han.

En sak skiljer sig dock med Saids fall: passagerarna som han misstänker lurat honom är två unga killar. BT kan spåra numret till en 18-årig kille i Borås. Tillvägagångssättet var detsamma som de tidigare chaufförerna beskrivit; separata körningar med först en ”felswish” och nästa gång lån av mobil.

– Vid andra körningen satt en fram och en bak. De bad att få låna min telefon för att spela musik. Jag gav dem min telefon, jag har gjort så många gånger. Jag litar på människor, säger Said.

Chaufförerna får alltid två körningar. Andra gången genomförs bank-idkapningen.
Chaufförerna får alltid två körningar. Andra gången genomförs bank-idkapningen.Foto: Lars-Åke Green
Fakta

Så är bluffen möjlig – taxichaufförerna berättar

1. För att skaffa ett nytt bankid i en separat mobil krävs antingen inlogg på din banks hemsida på nätet, eller genom din befintliga mobil där ditt bankid fortfarande fungerar.

2. Bedragarna har beställt taxi från samma chaufför vid två tillfällen. Första gången har de fått taxichauffören att öppna sin swish och filmat koden.

3. Genom att bedragarna kommit över taxichaufförernas personliga bankid-kod under första körningen kan de, genom att låna taxichaufförernas mobiler vid den andra körningen, logga in i banken på deras telefoner och aktivera ett nytt bankid på en annan telefon.

4. De scannar den QR-ruta som dyker upp i chaufförens mobil, med sin egen.

5. Bankid är då aktiverat i den nya mobilen, och kapningen är igång.

Taxichaufförerna i Borås har varnat varandra. Enligt BT:s uppgifter har Boråschaufförer nu lyckats stoppa bedrägeriförsök när de fått 23-åringen och hennes sällskap som kunder. Men den 23-åriga kvinnan har istället flyttat sin bluffverksamhet till Göteborg, erfar BT.

Vid Centralstationen i Göteborg träffar BT Ahmed, som plockade upp den 23-åriga kvinnan för tre veckor sedan.

– Hon kom av Boråsbussen vid Åkareplatsen och ville åka till hotell Gothia. Hon satt i baksätet och på något sätt måste hon ha sett när jag knappade in mitt bank-ID.

Några dagar senare ringde den 23-åriga Boråskvinnan Ahmed igen. Hon ville åka med just hans taxi. Han var ledig, skulle just sätta sig och äta med familjen och tyckte först att kvinnan kunde ta en annan bil. Centrala Göteborg var ju fullt av taxibilar.

– Men hon sa, du får 1000 kronor om du kör mig till Landvetter, vi ska hämta någon. Så jag klädde på mig och stack i väg. Den andra gången var det en ung kille i sällskap med tjejen.

Två dagar senare, när han skulle betala sin lunchhamburgare, stod det ”Medges ej” när han skulle betala. Ahmed blev chockad när han kollade sitt kontoutdrag: det fanns sju överföringar till en guldaffär i Göteborg och ett uttag från Forex han inte kände igen. Överföringarna var gjorda strax efter att han kört den unga Boråskvinnan och hennes sällskap till Landvetter. Han visar kontoutdragen och pekar på den långa raden med uttag.

Många som utnyttjats har i god tro lånat ut sina mobiltelefoner till de misstänkta förövarna. Så var det dock inte med Ahmed.

– Jag vet inte hur de fått tillgång till mitt konto. Kanske jobbar de med en hacker.

Ahmed har polisanmält. Han säger att flera av hans kollegor i Göteborg också fått sina konton tömda. Boråskvinnan är välkänd:

– Hon kommer av Boråsbussen på morgonen och sätter i gång att lura taxichaufförer direkt. Det är som att hon går till jobbet.

Taxibedragarna har rört sig i både Borås och Göteborg, och lurat många chaufförer från olika bolag.
Taxibedragarna har rört sig i både Borås och Göteborg, och lurat många chaufförer från olika bolag.Foto: Lars-Åke Green

Förutom Abdi, Jimi, Said och Ahmed har BT talat med ytterligare två chaufförer som berättat att de blivit lurade genom samma upplägg. Alla säger att de polisanmält.

Mattias Sjösten, kammaråklagare vid Borås åklagarkammare, bekräftar att det överförts ett ärende från polisen angående lurade taxichaufförer:

– Det pågår en utredning, men jag kan inte säga så mycket mer under pågående förundersökning. Det är fråga om att man metodiskt har gett sig på taxichaufförer på ett ganska raffinerat sätt. Vi jobbar med det här och det kommer att hända saker under de kommande månaderna.

Hur många målsäganden rör det sig om?

– Jag vet inte det än, vi har koll på en del. Men det tenderar att trilla in nya. Folk upptäcker inte det här förrän efter några veckor. Jag kan inte säga en siffra i nuläget.

Har ni flera misstänkta?

– Ja, några stycken.

Åklagaren berättar att brotten misstänks ha skett i Borås och Sjuhärad med omnejd. Ingen har delgivits misstanke ännu.

Fotnot: ”Jimi” vill vara anonym. Han heter egentligen något annat.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.