Tårar och ilska på informationsmöte

Frågorna haglade och stundtals blev föräldramötet mycket hetsigt.
Borås • Publicerad 14 oktober 2014
Det var många armar i luften på det hetsiga informationsmötet under måndagskvällen. Kommunen hade tagit in en moderator för att försöka hålla ordning.
Det var många armar i luften på det hetsiga informationsmötet under måndagskvällen. Kommunen hade tagit in en moderator för att försöka hålla ordning.Foto: Lennart Magnusson

I dag hölls ett tredje informationsmöte riktat till föräldrar i stadsdelen där den man som åtalats för sexuella övergrepp mot barn arbetat.

Upp emot 100 föräldrar kom till mötet som stadsdelen kallat till. Det är det tredje informationsmötet som hålls och vid de båda tidigare tillfällena har stämningen varit upprörd. Dagens möte blev inget undantag.

Eftersom de andra två informationsträffarna varit så hätska hade kommunen den här gången valt att kalla in Borås Stads tjänsteman från stadskansliet Pelle Pellby som moderator.

– Det har varit mycket känslor och upprörda känslor tidigare. Vi har lärt oss av de båda tidigare mötena att det behövdes en moderator, säger chefen för stadsdelen.

Trots att Pellby fanns på plats var det svårt att hålla ordning när känslorna svallade hos oroliga och frustrerade föräldrar.

Den pappa som gjorde den första anmälan om övergrepp var med på mötet och berättade vad barnet sagt till honom. Orden stockade sig i halsen på pappan och många andra grät när han berättade om övergreppen.

Tjänstemännen som var på plats fick svara på mängder av frågor från föräldrar som är både arga över det inträffade och besvikna att informationen varit dålig.

– Har den här mannen varit på andra förskolor och praktiserat?, var det en förälder som frågade.

– I den utredning som pågår kan vi med säkerhet säga att han har varit på två andra ställen, sa chefen för förskolorna i stadsdelen.

Många deltagande föräldrar upprepade kravet på två chefers avgång, en av dem, chefen för förskolorna, var på plats i går och svarade på frågor. Den andre, förskolechefen, har tvingats ta en timeout.

Även polisen hade fått en inbjudan att vara med på mötet, men avböjt medverkan.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.