Systemet erbjuder kunder hemkört

Redan i slutet av månaden börjar Systembolaget med hemleveranser i Borås.
– Det blir första orten utanför Stockholmsområdet, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.
Men nykterhetsrörelsen är oroad.
Borås • Publicerad 14 januari 2013
Foto: 

Regeringen har gett Systembolaget i uppdrag att på prov erbjuda hemkörning.

Testet startade sent i höstas i Sollentuna, Johanneshov, Bromma och Nacka.

Men redan i slutet av januari utökas nu försöket med ytterligare ett postnummerområde – nämligen Borås.

– I nuläget finns bara fyra områden där vi har hemleverans, så Borås blir alltså det första utanför Stockholmsområdet, säger Lennart Agén.

Fler områden står på tur senare under året.

– Bland annat Göteborg, men nu blir alltså lillebror Borås före.

Den som beställer hem alkohol via nätet måste dock vänta minst tre dagar på leveransen och det går heller inte att få varorna hemkörda under helgen. Dessutom gäller samma åldersgränser och legitimationskontroll som vid köp i butik.

Trots det ser nykterhetsrörelsen inte särskilt positivt på utvecklingen.

– Det är ytterligare en uppluckring på alkoholmonopolet i stil med när man införde självplock i butikerna eller när man började med lördagsöppet, säger Robert Kaskas vid Länsnykterhetsförbundet i Västra Götaland.

Han oroas över att tillgängligheten ökar i och med möjligheten att få varorna levererade till dörren.

– Det finns flera faktorer som oroar, bland annat hur pass bra det kommer att fungera med ålderskontrollen. Ett annat problem är att det finns många barn som lever i hem med missbruksproblematik. Ska de nu behöva oroas varje gång det ringer på dörren?

Robert Kaskas undrar också om detta verkligen är vad vi behöver.

– Det är ju lite märkligt att man nu ska kunna leverera alkohol hem till dörren när det fortfarande inte går att göra samma sak med exempelvis läkemedel där behovet av en sådan tjänst borde vara större, säger han.

Hemleverans Tjänsten riktar sig till privatpersoner.Leverans tidigast tre dagar efter beställning.Leverans måndag-fredag klockan 10.00 – 20.00.Obligatorisk legitimationskontroll vid mottagning av varorna.Leveranskostnaden beror på beställningens omfattning.Det finns en maxgräns på 8 kollin.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.