Svenska kyrkan i Borås ska spara fem miljoner

Fem miljoner ska sparas in till nästa års budget.
Trandareds kyrka stängs.
Borås • Publicerad 16 mars 2008

– Det är klart att det är tråkigt, men sån är den ekonomiska verkligheten, säger kyrkoherde Anders Ljungström.

I besparingarna ingår en del effektiviseringar i den löpande verksamheten, men även att göra sig av med en del fastigheter.

När kyrkonämnden hade uppe förslaget om att lägga ner Trandareds kyrka, föreslog socialdemokraterna att behålla undre våningen. Men det röstades ner av de andra partierna posk och moderaterna.

Det är kyrkofullmäktige som tar det slutliga beslutet inför nästa års budget och det mesta tyder på att Trandareds kyrka inte får uppleva sin 50-års dag.

För några år sedan lades även Hulta kyrka ner. Det gör att en stor del av Borås med 10?000 invånare kommer att bli utan egen kyrka.

10–12 kyrkor

På motsvarande folkmängd utanför stan finns det ibland 10–12 kyrkor.

Men det innebär inte att kyrkan lägger ner i stadsdelen, påpekar Anders Ljungström:

– Dels har vi på Hulta torg verksamhet i familjecentret, och dels hoppas vi kunna hitta någon annan samlingslokal på Trandared. Det blir inga gudstjänster där men annan verksamhet för både äldre och yngre, påpekar Anders Ljungström.

Svenska kyrkan i Borås tappar ungefär en procent av sina medlemmar varje år och det motsvarar drygt 700?000 kronor i rena medlemsintäkter.

Samtidigt stiger kostnader för löner och annat, och kyrkan måste även lägga undan pengar för underhåll av de fastigheter man har kvar.

Allt tillsammans gör det sparkrav på fem miljoner som kyrkan i Borås har till nästa års budget.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.