GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska ingredienser i burgaren? Nja, inte direkt - se alla länder här

McDonalds gör reklam för sitt samarbete med 1 000 svenska bönder. Få länk till stor grafik i artikeln!
Borås • Publicerad 23 oktober 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Samtidigt hämtas råvarorna till en vanlig Big Mac från fyra olika världsdelar. Se grafiken med ingredienser och länder här!

Varje dag besöker 435 000 svenskar någon av McDonalds restauranger runtom i Sverige, i Borås finns fyra stycken.

Det innebär många serverade hamburgare, där närmare 50 procent av nötköttet hämtas från svenska gårdar. Resten köper McDonalds in från Polen, på sin hemsida skriver men att ”på den svenska marknaden finns det helt enkelt inte tillräckligt med nötkött av den höga kvalitet vi kräver”.

– Vi vill öka andelen svenskt, men tyvärr finns det inte tillräckligt med svenskt nötkött och därför gör vi det här samarbetet med LRF och 1 000 svenska bönder, säger McDonalds presschef Stina Gustafsson.

Finns det för lite svenskt nötkött totalt eller för lite till rätt pris?

– Det handlar om en kombination av kvalitet och pris.

Christer Söderblom är köttbonde och ordförande i Sjuhäradskött som bland annat säljer kött till Citygross i Borås. Han är väl medveten om att det inte produceras tillräckligt med nötkött i Sverige.

– Sen vet jag inte hur viljan är att betala, McDonalds betalar väl inte vad som helst heller. Satte de ett väldigt, väldigt bra pris hade de nog fått sina volymer. Men då fattas det på något annat ställe, vilket vore himla bra för då blir efterfrågan på svenskt kött större än utbudet.

I dagsläget är Sverige bara självförsörjande till cirka 50 procent på nötkött.

– Men trenden just nu är ändå att det börjat svänga, vi har tagit tre procent av importköttet. Det är ett trendbrott, om än ett väldigt litet, säger Christer Söderblom.

Men det är inte bara kött i en hamburgare.

Big Mac innehåller även bröd, ost, grönsaker, sallad och kryddor. Även här hämtas mycket av råvarorna från andra länder, och i vissa fall andra kontinenter. Det är egentligen bara salladen som köps in från Sverige under sommarhalvåret.

Löken i din hamburgare kommer från USA, osten från Storbritannien och den inlagda gurkan från Turkiet.

– De turkiska gurkorna är bra. Viktigast för oss på McDonalds och för våra gäster är kvalitet. Vi ställer alltid samma höga krav på våra råvaror, oavsett vilket land vi gör inköpen ifrån. Vi har valt gurkorna utifrån högsta standard när det gäller kvalitet och säkerhet. Det är en standardprodukt, vilket betyder att gurkan ska ha lika smak, utseende och textur för våra gäster oberoende av vilken McDonalds restaurang och land de besöker, skriver McDonalds presschef Stina Gustafsson i ett mail till BT.

Hamburgerbrödet bakas på mjöl från Sverige och Baltikum, från och med januari nästa år kommer det enbart att bakas på svenskt mjöl från Lantmännen.

– Vi vet att det viktigaste som våra gäster efterfrågar är kvalitet. I våra gästunderökningar ser vi också bland annat att fler vill ha svenska råvaror, säger Stina Gustafsson.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.