GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sven-Bertil Lindblom: Händelser vid vatten

Sven-Bertil Lindblom
Publicerad 24 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Marianne Hedenryd

När Kalle söker en händelse vid vattnet fastnar han för minnet när han är tillsammans med sin Eva, samt Evas systers son som heter Bertil och är fem år. De hade hyrt en stuga intill Storsjön vid utkanten av centrala Sandviken.

Efter att ha hittat en utsökt bra badplats så bredde de ut den stora och fina filten samt att de plockade fram allt som är brukligt vid en dag på stranden. Man fixade fram handdukar, kaffetermos, smörgåsar, saft. Och en fotboll, eftersom Bertil älskar att spela fotboll med Kalle.

Efter att ha solat och badat och fikat i flera timmar så bestämdes att man skulle ta ett sista dopp. Det var Evas tur att ta ett sista bad. Efter viss vånda fick Bertil tillåtelse att pröva att gå runt bryggan själv. Bryggan var formad som bokstaven U och Bertil fick lova att hålla händerna på bryggan hela vägen runt. Det var långgrunt, så det skulle inte vara någon fara för Bertil att gå runt den själv. Kalle och Eva hade full uppsikt över Bertil.

Men av någon okänd anledning hör Kalle och Eva plötsligt Bertil ropa på hjälp. Kalle springer ut på bryggan och ser att Bertil är under vattnet. Han håller på att drunkna. Kalle får tag i hans hårfäste och drar upp honom till sin famn, och springer därefter upp till Eva som är helt skräckslagen. Men hon ändrar sitt kroppsspråk ganska snabbt, blir effektiv och gör allt för att få liv i Bertil.

Och hon lyckas skaka liv! Hon lägger Bertil på sidan och ger mun mot mun där hon blåser in i Bertil. Under tiden ringer Kalle efter ambulansen som är framme inom fyra-fem minuter. De ger första hjälpen innan de lyfter in Bertil i den väntande ambulansen. För Kalle och Eva var detta en dramatisk upplevelse och som krävde en bearbetning av vad som hade hänt. Det visade sig att någon har grävt ner en tom tunna och utanför bryggan och där ramlade Bertil ner.

Bertil blir kvar på sjukhuset en dryg vecka för observation. Men han klarar sig. Tack vare ett rådigt ingripande av Kalle och Eva.

Fakta

Sven-Bertil Lindblom

Född i Söderhamn, men uppväxt i Sandviken. Bor i Viskafors sedan 1977. Är pensionär sedan 2012.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.