Svårspårad rökdrog svårt problem

De vanligaste klienterna på missbruksenheten Cedern är killar mellan 16 och 20 år som haft cannabis som primärdrog. Men ett stort problem är också rökdrogen Spice som inte märks i vanliga test och är svår att avslöja.
Borås • Publicerad 12 januari 2013

– Där tror jag att mörkertalet är stort, säger Claes Persson på Cedern i Borås som vänder sig till personer under 25 år.

Cannabis, alltså hasch och marijuana, når allt fler unga i Borås. Det är polisens bild och enligt Claes Persson är det en tendens i undersökningar att cannabis ökar.

– Men ett stort bekymmer just nu är syntetiska Spicevarianter, säger han.

Spice är tobaksliknande växtdelar som ofta behandlats med cannabisliknande substanser som inte är narkotikaklassade. De röks och ger ungefär samma effekt som cannabis.

Hasch och marijuana har förespråkare som kräver liberalisering.

– Ofta bygger det på vulgärinformation där man sätter farligheten i relation till gammal skrämselpropaganda och påstår att det är ofarligt. Alla som använder cannabis utvecklar inte missbruk men vi möter unga som gjort det och mår fruktansvärt dåligt, berättar Claes Persson.

– Cannabis uppfyller alla kriterier för att vara farligt och beroendeframkallade och vi ska behålla nolltolerans så länge vi kan, anser han.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.