Svår utmaning som kräver övning för Särf: ”Det är ovärderligt för oss”
Här saknas innehåll
Tänk dig en fullt utvecklad lägenhetsbrand, på 17:e våningen, 60 meter upp från marken. Stegen räcker bara 30 meter. Precis det scenariot tränade Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf) på under veckan som gick.
– Det ställs hårda krav på att få bygga så här höga byggnader och säkerheten är väldigt hög. Men det bygger för det första på att alla systemen fungerar som de ska, och för det andra att vi som ska släcka en brand får öva och utbildas på systemen, säger Daniel Eggertsen.
Alla fyra turlag i utryckandeverksamheten i Borås har nu både repeterat teori kring höga byggnader i allmänhet och fått praktiskt öva på nybyggda Björnflokan på Druveforsvägen i synnerhet.
– Det har gått väldigt bra. Nu ska vi sätta oss ner, utvärdera och dra slutsatser kring hur vi kan vara så effektiva som möjligt på platsen.
– Det är många avancerade system i huset. Det är en av uppgifterna i övningen, att ta sig in i husets kontrollrum, snabbt orientera sig, och tänka orsak och verkan.
Det finns olika kravbilder i brandskyddet beroende på hur hög byggnaden är. Kraven är detaljreglerade för bostadshus upp till 16 våningar, men bara dit. För byggnader över 16 våningar blir brandskyddet så stort och komplext att myndigheterna istället ser till helheten. Den som bygger måste då visa på en acceptabel nivå som uppfyller byggreglerna enligt Boverket.
– Det är bara reglerat till en miniminivå, som förvisso är väldigt hög. Sen får ju projektören frivilligt lägga sig över det, med än mer avancerade system. Det är därför höga byggnader skiljer sig så mycket åt mot varandra och därför vi behöver vara förberedda på en insats i varje enskild hög byggnad.
Bara hundra meter längre ner på samma gata ligger Borås högsta hus, Nejlikan, med sina 22 våningar. De båda husen har helt skilda lösningar. Hela Nejlikan, inklusive alla lägenheter, är till exempel utrustat med automatiska vattensprinklers.
– Nejlikan har ett högre brandskydd, absolut. Men det här är också riktigt bra. Jag måste säga att de här höga husen i Borås är de absolut säkraste vi har i hela Sjuhärad.
Men det bygger så klart på att systemen funkar som de ska. Som BT berättat tidigare pågick det en långdragen process kring brandskyddet i Nejlikan, där det vid en tillsyn från räddningstjänsten uppdagats bland annat många avvikelser på sprinklersystem och där räddningshissen varit ur funktion. Där är alla punkter nu åtgärdade till belåtenhet för räddningstjänsten.
En liknande övning skedde när Nejlikan invigdes 2014, och det har övats i byggnaden flera gånger sedan dess. Strax innan jul övade Särf dessutom i räddningshissen i de höga husen på Källgrensgatan mitt emot ICA Maxi.
– Det är ovärderligt för oss att vi får komma in och öva. Särskilt i höga byggnader, men inte bara i dem. Jag tror att det är lite unikt, men vi känner oss väldigt välkomna av bostadsrättsföreningar och företag. Det blir ju en win-win. Vi kommer förberedda och det blir en bättre insats när det händer något.
Brandskydd i höga flerfamiljshus
Det krävs normalt minst två utrymningsvägar ur byggnader. Trapphuset är den ena och i många fall är fönster/balkong-vägen med hjälp av räddningstjänsten den andra. De ska inom stadsmiljö kunna vara på plats inom 10 minuter minuter.
Upp till elva meter, trevåningshus, räcker det med utskjutningsstegen på släckbilarna. För räddningsinsatser som är högre än så krävs höjdfordon som når upp till 23 meter.
Särf har tillgång till två sådana höjdfordon, en i Borås och en i Ulricehamn. Stegarna når 30 respektive 32 meter. De båda fordonen och deras räckvidd ligger alltså till grund för var Sjuhärads olika kommuner kan ge bygglov för byggnader som högre än elva meter. Alternativt får byggnaden byggas på ett sätt som gör att utrymning via fönstervägen inte krävs. Antingen med två trapphus (dyrt) eller att trapphuset byggs som supertrapphus (Tr1 och Tr2) med sluss, trycksättning m.m
I hus högre än de 23 metrarna är inte brandskyddet detaljstyrt, där tas en helhetsgrepp som ska nå upp till Boverkets byggregler. Då krävs bland annat trycksatta stigarledare, så att brandmännen inte behöver dra slang från markplan, och räddningshiss.
Räddningshissen är central för brandskyddet och räddningstjänstens arbete vid ett eventuellt tillbud. Det är väldigt höga krav på en räddningshiss, den måste alltid fungera. Den ska bland annat tåla vatten och strömavbrott orsakat av brand. Hissen har därför dubbla elförsörjningar. De ska kontrolleras varje månad.
Om hissen stannar under räddningsinsats så måste brandmännen kunna klättra ur korgen via teleskopstege genom en lucka i taket till närmsta våningsplan ovanför.
Här är byggnaderna som kräver andra insatser än höjdfordon.
Nejlikan, Druvefors, 23 våningar
Björnflokan, Druvefors, 18 våningar
Hulta torg, Hulta, 12 respektive 16 våningar
Sjöbo, Nolhagsgatan, 13 våningar
Källgrensgatan, Druvefors 11 våningar ( i suterräng)
Ulricehamn
Planerat: Pallas Tower i centrum, 27 våningar,
Planerat: Morpheus, Knalletorget, 24 vånningar.