Succé för ideell skola på Norrby

Den ideella skolan för invandrarbarn på Norrby har blivit en succé.
Redan två månader efter starten flyttade man till nya lokaler och nu är det fullt.
– Vi vill hjälpa barnen med att ge dem en bra start i livet, säger Ahmed Abdulle.
Borås • Publicerad 24 januari 2008
Intresset blev så stort redan efter två månader så att man tvingades flytta till större lokaler. Mahammed Abdisalam är en av lärarna på skolan.
Intresset blev så stort redan efter två månader så att man tvingades flytta till större lokaler. Mahammed Abdisalam är en av lärarna på skolan.Foto: Bengt Lagerstedt
Ahmed Abdulle är en av flera ideella krafter på skolan som ofta hjälper barnen med deras läxor. Här är det Mona Nur, Ikram Mohamud och Anisa Abdulle som får hjälp.
Ahmed Abdulle är en av flera ideella krafter på skolan som ofta hjälper barnen med deras läxor. Här är det Mona Nur, Ikram Mohamud och Anisa Abdulle som får hjälp.Foto: Bengt Lagerstedt

Stan runt berättade i oktober om en grupp somalier på Norrby som startade en skola i ”kunskapsföreningen i Borås”.

Där kan invandrarbarn gå på eftermiddagarna efter att den ordinarie skolan är slut.

– Det blev ett jättestort intresse direkt och det var trångt där vi var tidigare. I början av året fick vi nya lokaler och flyttade hit, berättar Ahmed.

Han visar runt i lokalerna på Billdalsgatan på Norrby där det finns tre klassrum och ett kontor. Här samsas ett 60-tal barn sex dagar per vecka, varje dag förutom fredagar:

– Vi kommer att har färre dagar per barn längre fram, men vi vill börja så här så att alla kan få en bra start, påpekar Ahmed.

På skolan som drivs helt ideellt av somalier i Borås får barnen först och främst hjälp med basämnen som svenska och matte. Men man har även lektioner i somaliska och vad islam står för:

– Vi vill lära barnen hur man blir en bra människa i samhället. Vi vill lära dem hur man ska uppföra sig i skolan, i familjen och så, berättar Ahmed.

Han är medveten om att ordet ”koranskola” kan uppröra en del människor, men skrattar och betonar att det inte finns det någonting alls av fundamentalism i deras verksamhet.

– En av de viktigaste delarna i islam är att respektera andra religioner och andra människor. Det är vad vi lär barnen. Min fru är från Indien där de är buddister och jag har varit där några gånger. Det är inga problem alls för mig, förklarar Ahmed.

Han säger att de är positiva på barnens vanliga skolor att de får extra hjälp med bland annat läxorna. Och trots att skolan har startats av enbart somalier så finns det inga begränsningar på ursprung:

– Vi har redan fått förfrågningar från föräldrar från flera andra länder som vill att deras barn ska börja här. Just nu har vi satt stopp för att det är fullt här, men i framtiden hoppas vi kunna ha barn och ledare med andra nationaliteter, säger Ahmed.

Eleverna på skolan är från fyra år och uppåt. De delas inte in efter ålder utan efter hur mycket de kan. På så sätt är det ingen som ska komma efter i undervisningen.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.