Ett formfel gjorde att upphandlingen av färdtjänsten i Borås nu måste göras om och försenas ytterligare minst ett halvår.
Borås • Publicerad 17 juli 2008

Kammarrätten konstaterar flera brister i upphandlingen och anser att de vinnande Göteborgs buss och Borås taxi borde ha uteslutits från utvärderingen.

Tidigast i maj nästa år kan en ny upphandling vara klar enligt Christer Norberg ansvarig för färdtjänsten.

Diskussionerna kommer igång efter semesterperioden och då bestäms det om man ska överklaga till Regeringsrätten eller göra om upphandlingen. Görs det en ny upphandling så kommer den igång tidigast i september och sedan kan det dröja till maj månad innan en ny upphandling vunnit laga kraft och en entreprenör kan starta.

En av grunderna för att Borås lokaltrafik (BL) överklagade var att man var billigast när det gällde de specialfordon som behövdes. Men det tog Kammarrätten inte upp. Istället underkänner man upphandlingen på grund av att man inte följde upp att entreprenörerna uppfyllde samtliga krav man ställt. I upphandlingen krävdes att ansvarsförsäkring skulle bifogas anbudet. Men ingen av de vinnande parterna skickade in bevis för att samtliga transportörer hade ansvarsförsäkring. Därmed uppfyllde man inte kraven och därför borde Göteborg buss och Borås taxi ha uteslutits från att vara med i utvärderingen.

Kammarrätten riktar även viss kritik mot andra brister inför och under upphandlingen.

Bland annat att så kallade ”börkrav” inte utvärderades och att det fanns brister i hur referenser som anbudsgivarna skickat in betygsattes.

Borås stad har menat att BL ändå inte hade fått anbudet även om Göteborgs buss och Borås taxi uteslutits.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.