Stort smaktest: Här är bästa julmusten 2022

Vi har provsmakat julmust från så väl storsäljare som Apotekarnes och Nygårda som uppstickaren Dufvenkrooks som görs i Herrljunga. Vi har hittat favoriter för både vuxna och barn.
Blindtestet visade också att storsäljaren får rejäl kritik – på grund av sin kritsmak.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
BT Konsument • Publicerad 6 december 2022 • Uppdaterad 7 december 2022

Så gjorde vi testet

Flaskor och burkar med julmust köpta i svenska livsmedelsaffärer och på nätet har i ett blindtest smakbedömts av en panel bestående av sex mustentusiaster i åldrarna 17-55, som betygsatt doft och smak på en skala från 1 till 5, där 5 är högst.

Zeunerts julmust

Betyg: 4,2

Finns bland annat på: Coop, Ica, Hemköp.

Bryggeri: Kopparbergs bryggeri.

Ca-pris: 11,50 kr.

Mängd: 50 cl.

Literpris: 23,00 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra, natriumcitrat), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (natriumbensoat).

Omdöme: En julmust som får nästan alla vuxna på fall. Den har inslag av öl, choklad och kaffe och en kraftigare ton i smak och doft än de flesta andra julmuster. Passar dem som tröttnar på de sötare varianterna, med tydlig humle- och maltsmak. Ett tjockt skum som ligger kvar ganska länge och en juligt kitschig etikett skadar inte heller.

Premier – Svenska klassiker julmust

Betyg: 4,1

Finns bland annat på: Willys, Hemköp.

Bryggeri:

Ca-pris: 9,90 kr.

Mängd: 150 cl.

Literpris: 6,60 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), humle- och maltarom (från korn), surhetsreglerande medel (citronsyra), kryddextrakt, konserveringsmedel (E211).

Omdöme: Premier har en klassisk, god och välbalanserad julmust med bra kolsyra, tydliga julkryddor och ett tjockt skum som framför allt går hem hos panelens yngre medlemmar. Flaskans etikett lämnar dock en del att önska, den får drycken att se ut som den lågprisprodukt den är. Den tunna plasten gör flaskan lite svår att hälla ur.

Dufvenkrooks julmust, halvtorr

Betyg: 4,0

Finns bland annat på: Hemköp.

Bryggeri: Herrljunga cider.

Ca-pris: 18,95 kr.

Mängd: 50 cl.

Literpris: 37,90 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150), naturlig humle- och maltarom (av korn), syra (citronsyra), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

Omdöme: Dufvenkrooks som framför allt är kända för sin glöggtillverkning har gjort en mindre söt must med maltig bas och rejäla toner av bränd karamell som i mycket liknar Zeunerts, men utan kaffetonerna. En tjock skumkrona som ligger kvar ett tag ger den halvtorra musten ett fint utseende.

kritsmak
kritsmak
Apotekarnes julmust

Betyg: 3,4

Finns bland annat på: Coop, Ica, Hemköp.

Bryggeri: Carlsberg.

Ca-pris: 15,95 kr.

Mängd: 140 cl.

Literpris: 11,39 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra) kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211).

Omdöme: Apotekarnes är Sveriges mest köpta julmust och det är en helt okej mellanprodukt som faller de flesta i smaken, dock utan att imponera. Mycket kolsyra, vilket gör att den känns fräsch och spritsig länge. Drycken har en viss kalkaktig kritsmak dröjer sig kvar. Det stör vissa i panelen och drar ner betyget

vattnig
vattnig
Julamust original

Betyg: 3,2

Finns på: Jula.

Bryggeri:

Ca-pris: 6,00 kr.

Mängd: 33 cl.

Literpris: 18,18 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humle- och maltarom (från korn), syra (citronsyra), aromer, konserveringsmedel (natriumbensoat).

Omdöme: Kul namn, och humorn går igen i etiketten som är försedd med en tomteröd skruvdragare. Musten är söt med en ganska neutral, lite vattnig, smak utan särskilt mycket humlearomer. Inte så mycket till skumkrona när den hälls upp, men den här halsar man kanske snarare ur flaskan på väg hem från butiken.

nygårda julmust
nygårda julmust
Nygårda ekfatslagrad julmust

Betyg: 2,9

Finns bland annat på: Coop, Ica, Hemköp.

Bryggeri: Spendrups.

Ca-pris: 13,00 kr.

Mängd: 33 cl.

Literpris: 39,39 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150c, naturlig humle- och maltarom (från korn), surhetsreglerande medel citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel E211.

Omdöme: Nygårda har ett brett julmustutbud med flera varianter. I den ekfatslagrade har essensen lagrats i två månader, något som ska ge en lite vuxnare smak. Här har vi ganska mycket kryddor tillsammans med en tydlig ekton som ger drycken en lite sur eftersmak som inte uppskattas av panelen. Dock bra kolsyra och ett fint, ljust skum.

trocadero
trocadero
Spendrups Trocamust

Betyg: 2,8

Finns bland annat på: Coop, Ica, Hemköp

Bryggeri: Spendrups

Ca-pris: 19,00 kr

Mängd: 150 cl

Literpris: 12,67 kr

Ingredienser: Kolsyrat vatten, färgämne E150c, naturlig humlearom och maltarom (från korn), juice av apelsin och äpple, aromer (bl. a. koffein), surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat, fosforsyra), kryddextrakt, konserveringsmedel kaliumsorbat, sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), antioxidationsmedel askorbinsyra.

Omdöme: Mörk dryck med ett gulaktigt skum. Det här är en blandning mellan apelsin- och äppleläsken Trocadero och julmust. Det är verkligen ingen klassisk must, men den har sin poäng. Särskilt apelsinsmaken lyfter och ger drycken en fräschhet som väl kan parera julbordets feta rätter.

Törst real julmust

Betyg: 1,5

Finns bland annat på: Cajsa Warg, kaféer och restauranger.

Bryggeri: Törst Beverages.

Ca-pris: 32,50 kr.

Mängd: 33 cl.

Literpris: 98,48 kr.

Ingredienser: Kolsyrat vatten, rörsocker, färskpressad citronjuice, apelsin, lingon, kornmalt, bränt socker/karamell, svartvinbär, russin, enbär, ingefära, humle, muskot, lakritsrot, vaniljstång, kanel, koriander, kardemumma, nejlika

Omdöme: Den enda julmust som uppger att de inte använder originalets smakessens. Ett lovvärt initiativ men inte särskilt lyckat – det här smakar vare sig julmust eller särskilt gott. Tråkigt då det är den enda ekologiska must vi hittat. Törst julmust är vattnig och smakar avslaget, beskt dessertvin eller gamla russin, anser panelen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.