Stormen Urd på väg - vindar upp mot 24 sekundmeter

Sjuhärad Artikeln publicerades
Foto:Arne Dedert

Under kvällen drar stormen Urd in över Sverige från Norge.

Västra Götaland och Sjuhärad är i riskzonen – och i Göteborg har Älvsborgsbron stängts av för trafik, uppger Trafikverket.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Sjuhäradsbygden från och med måndag kväll – det kan bli vindar upp mot 24 sekundmeter.

Nu varnar även räddningstjänsten för att ge sig ut på vägarna och råder invånarna att läsa deras krisråd.

– Det är ingen vag klass 1-varning. Det kommer att vara blåsigt under dagen, men främst till kvällen med hårda till mycket hårda sydvästliga vindar. Den kommer vrida till nordväst. Det kommer vara en bit in på natten, men sen kommer det att börja avta, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Finns det risk för en klass 2-varning?

– Lokalt kan det komma upp på 25 sekundmeter, men det behöver vara i ett större område för att gå ut med det. Det är svårt att uttala sig om.

Det kommer också att bli en hel del regn och kanske också blötsnö. Till natten väntas det bli uppehåll.

Hur ser du på risken för halka?

– Temperaturen i luften och på ytan verkar ligga på plussidan, så vi från SMHI:s sida kommer inte att gå ut med någon risk för halka.

Ovädret kan göra att träd kan knäckas och att det kan bli problem för höga fordon. Därför ger Eriksson tips till allmänheten på hur man ska tänka:

– Ska man ut och resa i dag så ska man kanske planera sin resa lite mer och ta sig ut tidigare på dagen. Om man måste ut på kvällen, så är det bra att ta tid på sig för det kan uppstå problem.

Under annandagens eftermiddag väntas Urd komma till Vestlandet, västligaste Norge, med full styrka. I vindbyarna kan det handla om hastigheter på 35 till 45 meter per sekund. En orkan har vindar på 32,7 meter per sekund.

Längs kusten väntas högt vatten och vågor på cirka 12 meter, vissa så höga som över 20 meter.

I resten av Sverige har SMHI gått ut med klass 2-varningar för Skagerak, Kattegatt, Bohuslän, Göteborg, Öresund, Halland, västra Kronoberg och hela Skåne. Dessutom är det utfärdat flera klass 1-varningar därtill.

Trafikverket har i förebyggande syfte ställt in flertalet tågsträckor, däribland Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg, från klockan 21.25 i dag till 10.00 i morgon.

– Vi tar in extra personal på järnvägssidan, när det gäller vägarna känner vi att vi har tillräckligt med beredskap och vi är beredda att stänga vissa vägbroar, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket, till gt.se.

De hårda vindarna kan också påverka flygtrafiken.

– Det går inte att förbereda sig förutom att man vet att de är på väg, det är svårt att spekulera innan det är här. Men erfarenhetsmässigt vid sådana stormar så kan det bli att vi får avvakta med starter och plan som är på väg in för landning får flyga till närliggande flygplatser istället, säger Åsa Öhman, presskommunikatör på Swedavia, till gt.se.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har skrivit på sin hemsida:

"SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm längs västkusten i Västra Götaland. Det kan också bli kraftiga vindar i de västra delarna av Sjuhärad. Vindarna beräknas kulminera sent imorgon kväll. Vattenståndet kan höjas upp till 150 cm över normalläge. Högst vattenstånd väntas runt Göteborg. Ha beredskap för störningar i trafiken och andra följdverkningar."

De har också tips till allmänheten:

"Som alltid är det klokt att vara förberedd inför oväder. Det kan bli störningar i elförsörjningen så se till att ha batterier till radion och stearinljus. Tänk också på att ta in eller surra lösa föremål på uteplatser och balkonger, att se över byggnadsställningar och andra tillfälliga konstruktioner."

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund har nu också gått ut och varnat för att bege sig ut på vägarna. "Ta det extra försiktigt om du måste ge dig ut", skriver de på Facebook. Där länkar de också till råd om hur man klarar sig vid kriser.

***

Definitionen för en klass 1-varning mycket hårda vindbyar är följande:

"Vindbyar på 21 m/s eller mer. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon."

Fakta

Banorna som stängs

Här är sträckorna som stängs under måndagskvällen:

Borås – Varberg (Viskadalsbanan)

Simrishamn - Malmö (Ystadsbanan)

Helsingborg – Hässleholm (Skånebanan)

Helsingborg – Eslöv (Rååbanan)

Jönköping-Vaggeryd

Halmstad-Nässjö

Nässjö-Hultsfred

Berga-Oskarshamn

Mönsterås-Blomstermåla (endast godstrafik)

Kristianstad – Karlskrona (Blekingekustbanan)

Kalmar – Linköping (Stångådalsbanan)

Göteborg – Strömstad (Bohusbanan)

Håkantorp - Gårdsjö (Kinnekullebanan)

Källa: Trafikverket

Visa mer...