Stor ökning i Borås

Antalet anmälningar till högskoleprovet fortsätter öka.
Borås • Publicerad 22 oktober 2014
Foto: 

På lördag är det nästan tio procent fler som ska skriva i Borås jämfört med förra hösten.

69 713 personer har anmält sig till höstens högskoleprov. 6 301 fler än förra hösten. Ända sedan 2012 har det skett en stadig ökning och Universitets- och högskolerådet ser en fortsatt positiv utveckling. I Borås är det 1 253 personer som har anmält sig lördagens prov. Knappt tio procent mer än förra hösten.

– Det beror framförallt på att 94:orna och 95:orna var stora barnkullar. En annan anledning kan vara bristen på arbete som gör att fler vill studera, men det är svårt att säga, säger Marie Persson på högskolan i Borås.

Ökningen har sedan tidigare aviserats av Universitets- och högskolerådet. Därför kommer inte det inte som någon överraskning för högskolorna i Sverige. Att provet fick en ny utformning 2011 kan också vara en bidragande orsak till utvecklingen. Då slutade de gamla resultaten att gälla.

– Den stora toppen var förra året och i år. Men jag tror trenden kommer hålla i sig ett tag till. Det är många som är studiemotiverade, säger Marie Persson.

Proven äger rum på högskolan i Borås, Almåsgymnasiet och Sven Eriksonsgymasiet. Dessutom kan man genomföra sitt prov i Fristad, Bollebygd, Tranemo, Ulricehamn och Skene.

Martin Högqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.