Stoppades - och skickades hem

Han tvingades spendera natten i en förvaringscell, förhördes flera gånger och tilläts inte kontakta någon.
Borås • Publicerad 21 oktober 2014
Foto: Lennart Magnusson

Sedan skickades han hem. Mikael M Karlsson är arg och besviken efter att ha nekats inträde till Israel.

BT skrev om 26-åringens planer för drygt en vecka sedan. Boråsaren ingick som följeslagare i ett projekt på Västbanken som anordnades av Kyrkornas världsråd. Syftet med resan var att rapportera om utvecklingen i området och verka våldsdämpande.

I söndags landade Karlsson i Tel Aviv, men där blev det stopp direkt. Han fick tillbringa natten i en förvaringscell på flygplatsen och förhördes flera gånger. Mobiltelefonen beslagtogs och han fick inte kontakta någon anhörig.

På måndagsmorgonen fick han beskedet att han nekats inträde och kort därefter skickades han hem. Någon orsak till beslutet fick Karlsson aldrig.

– Det här är bara ett av många fall där Israel stoppar personer som verkar för fred från att komma in i landet. För mig är det tydligt att Israel på så här sätt vill försöka tysta kritik mot ockupationen. Det är i sig oerhört alarmerande, skriver han i ett mejl.

Mikael M Karlsson har i nuläget avböjt att kommentera händelsen ytterligare.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.