Stölder från hotell ökar sommartid

Ett badlakan? Eller kanske en kudde?
– Egentligen får man inte ta med sig någonting förutom broschyrerna, säger husmor Ingmari Nyhlén på Scandic Plaza.
Borås • Publicerad 16 augusti 2008
Att checka ut med morgonrock och kudde gick inte. BT:s reporter gjorde ett tappert försök. Husmor Ingmari Nyhlén upptäckte försöket direkt.
Att checka ut med morgonrock och kudde gick inte. BT:s reporter gjorde ett tappert försök. Husmor Ingmari Nyhlén upptäckte försöket direkt.Foto: Anders Robertsson

Ändå försvinner saker från hotellen.

Varje dag.

Svinnet på hotellen ökar under sommaren.Då är man ofta fullbokade och det är svårt att hålla reda på vad som finns och inte finns i rummen.

Scandic Plaza i Borås är inget undantag.

Här tvingas husmor Ingmari Nyhlén varje år se hundratals föremål försvinna från hotellet.

– Man undrar ju hur folk tänker ibland. Allt som inte sitter fast verkar stjälbart. Men egentligen är det inte så farligt. Man har med det i beräkningen. Däremot är det irriterande, säger Nyhlén.

Badlakan vanligast

Det vanligaste som gästerna smugglar med sig hem från Scandic Plaza är badlakan.

Men många andra typiska hotellattiraljer har också en tendens att försvinna.

Badrumsmattan är populär att ta med sig. Glödlampor och toalettpappret likaså. Även överkast och tvål hamnar ofta i gästens väskor.Samma sak med papperskorgar.

– Det är så konstigt, säger Nyhlén och visar ett rum där saker försvunnit den senaste tiden.

– Överkasten här är specialbeställda och måttsydda efter våra sängar. Och de tog bara det ena. Sedan har vi soffan som är specialdesignad för vårt hotell. Den finns inte att köpa och mönstret är väldigt speciellt. Ändå har någon valt att ta en av fyra dynor i soffan.

Materiella skador

Många av stölderna kan betraktas som harmlösa.

Men en del tilltag kan innebära materiella skador för hotellet.

– Folk vill ta behållaren med tvål. Men de förstår inte att de måste ha verktyg. Istället rycker de så att fästet blir förstört. Jag vet inte hur många nya fästen till tvålen jag har fått beställa. Och tvålen är billigare än fästet.

Oftast smyger gästen ner sitt kap i väskan. Väl dolt.

Men ibland är stöldförsöket fräckare än så.

Nyhlén berättar:

– Ett par checkade ut med varsin kudde under armen. Då var jag tvungen att fråga om de hade inte glömt något. De låtsades som att de inte förstod vad jag menade. De försökte förklara bort alltihop och skyndade sig härifrån. Det var en pinsam situation.

Fastskruvat

Förr var det lättare att plocka med sig hotellprylar.

Nu har dock hotellen tänkt till. Inte minst Scandic Plaza. Toalettborsten är fastskruvad och det samma gäller hårblåsen.

Men också inredningen är hotad.

– Vi inreder mest med riktigt tunga möbler. Och gärna stora. Jag älskar våra gäster men man vet aldrig vad en del kan försöka sig på, säger Nyhlén och skrattar.

Några av föremålen som försvinner från Scandic Plaza. BadlakanGalgarGlödlamporSoffdynorPapperskorgarHanddukarBadrumsmattorÖverkastKuddarToalettpapperTvålMorgonrockarLakan

Detta är mest stöldbegärligt

1. Badlakan

2. Handdukar

3. Badrockar

4. Toalettpapper

5. Glödlampor

6. Toalettborstar

7. Strykjärn

8. Kaffebryggare

9. Sängkläder

10. Toalettsitsar

Källa: Danska resesajten www.rejseliv.dk

Häpnadsväckande hotellstölder ?2002 åtalades en brittisk man för att ha stulit totalt 40000 klädhängare från hotell världen över. Hängarna han stal fungerar bara i särskilda garderober.

Enligt mannen tillverkade han garderober av just den typen och kunde bara komma över hängarna genom att stjäla från hotell. Han sade sig även ha plockat med sig ett stort antal biblar från hotellen han bott på.?Brittiska tidsskriften Caterer and Hotelkeeper gjorde för några år sedan en undersökning bland hotellägare i Storbrittanien. Frågan gällde de underligaste föremålen som blivit stulna på hotellen.

En hotellägare uppgav då att hans hund blivit stulen. En annan berättade att en dryg meter hög björn i trä försvunnit.

Även ett titthål i en dörr rapporterades stulet enligt undersökningen.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.