Stockholmsmodellen inget för s

I Stockholm har partiledare Mona Sahlin (s) gått till hårt angrepp mot vårdvalssystemet.
Borås • Publicerad 27 mars 2008
Roland Andersson
Roland AnderssonFoto: Jan Pettersson/Arkiv

I Västra Götaland är regionrådet Roland Andersson från samma parti positiv till att införa det.

– Finns det någon socialdemokrat som vill gå emot att det skulle bli bättre för patienterna? Det tror inte jag, säger Roland Andersson.

Han säger nej tack till den modell av fritt vårdval som införts i Stockholm, och som lett till en hård debatt mellan Mona Sahlin och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).

Sett ur patientperspektiv är den varianten av fritt vårdval inte bra, för den har lett till mer och mer sjukvård där det är lätt att etablera sig, och inte där det finns behov.

– De negativa erfarenheter som man hör från Stockholm hoppas jag att inget parti vill införa här.

Men med tre statliga utredningar på gång på det nationella planet som alla handlar om fritt val i vården, samt landsting och regioner i närområdet som infört eller vill införa vårdval, kan inte Västra Götalandsregionen inte bara vara still och inte att göra något.

– Självklart inte. Vi måste öka tillgängligheten och förändra systemen.

Vissa grundläggande socialdemokratiska krav finns dock.

– Det är att det är behoven som styr, samt att politikerna nog behöver vara med och styra var etableringarna ska finnas. Det kan inte vara fritt att etablera sig var som helst.

Västra Götalandsregionen måste gå vidare, anser Roland Andersson och han hoppas alla kan komma överens. Både inom och utom partiet. Så brett som möjligt.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.