Stickat – trend på festival

Stickat är den tydligaste trenden på årets syfestival. Och besökarna blir allt yngre.
Borås • Publicerad 27 september 2013
Foto: Mareike Timm
Foto: Mareike Timm
När Lina Ingemanson kommer hem från Syfestivalen ska hon sticka sin första mössa. "Jag hoppas jag hinner klart innan det blir för kallt ute", säger hon.
När Lina Ingemanson kommer hem från Syfestivalen ska hon sticka sin första mössa. "Jag hoppas jag hinner klart innan det blir för kallt ute", säger hon.Foto: Mareike Timm
Foto: Mareike Timm
Foto: Mareike Timm
Foto: Mareike Timm

En självgående symaskin syr ett namn i skrivstil och den digitala skärmen avslöjar att det snart kommer att stå Leia på den vita duken.

I övrigt är det mer handarbete och mindre tekniska prylar som dominerar Syfestivalen. De 75 utställarna har tagit med sig alltifrån små pärlor till trikåtyger.

Elvaåriga Lina Ingemanson är på plats tillsammans med sin mamma för att hitta det perfekta garnet.

– Jag har precis lärt mig sticka och ska göra en mössa, berättar hon och håller upp garnet hon fastnat för.

För en liten stund sedan var det helt vitt, men med hjälp av en burk färg har hon själv färgat det rosa.

– Det kommer att bli jättefint! säger hon.

I år arrangeras Syfestivalen för fjärde året. Enligt projektledaren Fia Ekenberg är det just workshoparna, där man kan lära sig nya saker, som är populärast.

– Ja, man får lära sig att göra smycken och prova nya sticktekniker, till exempel. Det lockar många. Överlag är stickning och garner väldigt inne just nu, säger hon.

Förra året hade Syfestivalen 4600 besökare. I år hoppas Fia Ekenberg på att komma upp till 5000.

Hon tycker sig också se att festivalen lockar en allt bredare publik.

– Under de första åren var det mest äldre damer som kom. Nu märker vi att åldrarna sjunker. Samtidigt kommer också allt fler killar, det tycker vi är roligt, säger Fia Ekenberg.

Årets syfestival startade i går och fortsätter hela helgen. Utställare från hela Sverige finns på plats och säljer garn, tyger och andra sytillbehör. Det finns också möjlighet att delta i olika workshops.

Anna Liljemalm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.