Stefan Einhorn: "En konst att vara snäll"
När är det rätt att bryta regler?
Kan det vara bra att ljuga?
Stefan Einhorn ställde filosofiska frågor när han föreläste om den goda medmänniskan.
För andra gången, och som den 184:e föreläsaren i ordningen, besökte på tisdagskvällen Stefan Einhorn Borås och Feminina föreläsningar. Ämnet var den goda medmänniskan och vikten av att vara snäll.
– Att vara en god medmänniska är viktigt både för dig själv, för de som är dina medmänniskor, men även för övriga samhället, förklarade Stefan Einhorn.
I den fullsatta föreläsningssalen fick publiken diskutera svåra etiska problem med varandra.
– Vi ställs in för moraliska och etiska frågeställningar varje dag. Bara en sådan sak som när du möter någon i korridoren. Ska du bara titta ner i golvet eller ska du hälsa? Ska du nöja dig med att hälsa eller ska du också fråga hur personen mår, och ska du då ta dig tid att lyssna på svaret...
Einhorn stack heller inte under stol med att det inte alltid är lätt att vara en god medmänniska.
– Absolut inte. Det är en ädel konst att vara snäll.
Enligt honom är ett av de vanligare misstagen vi människor gör att vi utgår från att alla tänker och tycker som vi själva gör, och att vi utgår från att alla vill bli behandlade på samma sätt.
Därför är det enligt Einhorn viktig att alltid försöka visa empati och förståelse för andra.
– Det enda vi kan göra är vårt bästa.
Och även om det ibland kan kännas svårt att vara snäll och god uppmanar Einhorn att man ska kämpa vidare eftersom goda gärningar sprider sig som ringar på vattnet.
– Att rädda en människas liv är som att rädda en hel värld.
Stefan Einhorn
Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet, ordförande i Karolinska Institutets etikråd och överläkare vid Radiumhemmet. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om medicin och en religionsfilosofisk bok - En dold Gud.
2003 gjorde han skönlitterär debut med Den sjunde dagen och 2005 publicerades boken Konsten att vara snäll. År 2007 kom Medmänniskor, som är en samling skönlitterära berättelser.
Källa: stefaneinhorn.com