Statsvetaren: SD måste hålla tungan rätt i mun
Men att han kräver tre miljoner för att avstå sin riksdagsplats förvånar henne:
– Jag har aldrig hört talas om något sådant. Men jag kan inte tänka mig att partiet kommer att betala. Jag tror att riksdagsgruppen, med dess ledande personer, inser att det skulle kleta av sig på hela gruppen.
Marie Demker, som är professor vid Göteborgs universitet, återkommer till att det här mer handlar om en personlig tragedi för en person som inte klarat av det förtroendeuppdrag han fått.
– Sverigedemokraterna är en speciell typ av parti, ett tidigare outsiderparti som har kommit in i politikens finrum. Och det är i den typen av grupper detta kan inträffa.
Men hon anser inte att han är att jämföra med tidigare så kallade politiska vildar i riksdagen.
– Det som hittills tycks skilja honom från andra är att detta inte är en politisk åsiktsskillnad utan mer en personlig konflikt i riksdagsgruppen.
Hur affären kommer att påverka Sverigedemokraterna tror Marie Demker beror på hur partiet hanterar utspelet. Hon jämför med övriga Europa och påpekar att det finns en viss tendens till sönderfall när tidigare outsiderpartier kommer in i mer etablerade sammanhang.
– Och det är ett arv man vill distansera sig ifrån.
Affären kan också komma att tolkas som Petzälls personliga misstag.
– Men om han blir kvar i riksdagen blir han en ständig påminnelse.
Demker menar att det kommer att ge SD ett något sämre förhandlingsläge och försvaga partiet, men att det inte är en stor sak. Hon tror inte att fler avhopp är på gång inom SD.
– Nej, det finns inga tecken som tyder på att det är problem i riksdagsgruppen.
Petzäll har hävdat att han som politisk vilde ska driva missbruksfrågorna.
– Men det blir väldigt svårt i riksdagen, det operativa ansvaret ligger i kommuner och landsting.