SSU kallar konferens för Kultur- revolutionen: "Som en kul ordlek"

När SSU Södra Älvsborg anordnar konferens i Ulricehamn kallar de den för Kulturrevolutionen.
Borås • Publicerad 11 oktober 2012
Che Guevara hälsar på Mao Zedong under ett besök i Kina.
Che Guevara hälsar på Mao Zedong under ett besök i Kina.Foto: Scanpix

Ett namn som har upprört folkpartisten Lennart Svensson.

– Det ger ju associationer till några av de värsta brotten som begåtts i mänsklighetens historia, säger han.

Mao Zedongs kulturrevolution i Kina under 1968–1971 hade som mål att ”rensa klassleden” och man riktade sin ilska mot intellektuella som man ansåg hade förrått den gamla revolutionen. Idag räknar man med att Kulturrevolutionen kostade mellan 750000 och 1,5 miljoner människor livet.

När SSU Södra Älvsborg i under fyra dagar i början av november ska hålla konferens i Ulricehamn, går även den under namnet Kulturrevolutionen.

Detta har upprört bland annat Lennart Svensson, folkpartistisk kommunpolitiker från Mark.

– Jag tycker att alla partier och politiker som säger sig vara demokratiska måste stå upp för demokratin, och här flirtar man snarare med en fruktansvärd diktatur, säger han och fortsätter:

– På deras hemsida finns flera associationer till diktaturer och jag har sett plakat med orden ”Folkmakt borgarslakt” på. Jag får känslan av en hel organisation som verkar ha tappat spåret.

Sofia Bohlin, ordförande i SSU Södra Älvsborg, tycker däremot inte att det är fel att kalla konferensen för Kulturrevolutionen.

– Dels är det lite uppseendeväckande och dels tycker vi att det behöver ske en form av revolution inom svensk kulturpolitik. Det är mer som en kul ordlek, säger hon.

Hon tror inte heller att särskilt många tar så väldigt illa vid sig av namnvalet.

– Det är det vår roll som ungdomsförbund att vara lite provocerande.

Anders Österberg, tidigare ordförande i SSU Södra Älvsborg och numera politiker i Stockholm, håller med om att ungdomsförbund ska provocera.

– Så länge man inte kränker någons människovärde eller sårar någon kan man gå ganska långt. Det är en viktig roll i en demokrati att man kan vara med och utmana, säger han.

När det gäller valet av namnet till konferensen ser han inga större problem med det.

– Då blir jag mer upprörd över den politik som Lennart Svenssons parti bedriver och de orättvisor i samhället som den skapar.

Kulturrevolutionen

* Kulturrevolutionen startade på ett nytt initiativ av Mao Zedong efter misslyckandet med det stora språnget.

* Den här gången låg fokus på intellektuella och lärare, som skulle ha förrått den gamla revolutionen.

* Målen med kulturrevolutionen var att avlägsna makthavare som enligt Mao hade slagit in på den kapitalistiska vägen och att skapa en ny kultur som skulle passa i ett socialistiskt samhälle.

* Personkulten kring Mao blev under kulturrevolutionen ännu intensivare än tidigare.

* De röda gardena inledde också på Maos uppmaning en kampanj mot ”de fyra gamla”: gamla tänkesätt, gammal kultur, gamla traditioner och gamla seder. Tempel, böcker, målningar och andra kulturföremål förstördes.

* Totalt beräknas cirka 200 000 intellektuella ha förföljts under kulturrevolutionen. Minst 7 000 av dem dog av tortyr eller misshandel och ännu fler begick självmord. Miljoner tjänstemän fängslades.

Under kampanjen för att ”rensa klassleden” beräknas mellan 750 000 och 1,5 miljoner människor ha dött.

Källa: Forum för levande historia.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.