SP gör stor investering i Borås

Borås Artikeln publicerades
Foto:Andreas Dahl

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut gör en ny storsatsning i Borås. Omkring 100 miljoner kronor ska investeras i ett nytt laboratorium.

SP har verksamhet i hela Skandinavien med totalt omkring 1500 anställda, men deras huvudsakliga verksamhet och huvudkontor finns sedan tidigare i Borås.

Det nya så kallade elektroniklaboratoriet ska börja byggas i april och innebär en investering på omkring 100 miljoner kronor.

– Det är en av de större satsningar vi gjort och blir ett nästa steg i utvecklingen för oss, säger SP:s vd John Rune Nielsen.

Laboratoriets syfte är att kunna störningstesta elektronik i fordon med komplex teknik – som radar, kameror och andra sensorer – för att säkerställa att elektroniken inte störs av omgivningen och omgivningen inte störs av elektroniken.

Efterfrågan på dessa tester har ökat på senare tid, i och med att många av framtidens fordon kommer bygga mycket på avancerade funktioner som exempelvis autonom körning.

– Det har skett en snabb utveckling inom transportindustrin, med mer elektronik och kommunikation inom allt från personbilar till lastbilar och offroad-maskiner, säger John Rune Nielsen.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstituts uppdrag är att stärka företags konkurrenskraft och att skapa innovationer som ger ett hållbart samhälle. De räknas som ett av de ledande oberoende labben i Europa och har över 30 års erfarenhet av elektromagnetiska tester.

– Vi har redan laboratorium för tester av det här slaget men nu handlar det om att öka kapaciteten, modernisera tekniken och skapa förutsättningar för framtiden. Det kommer även skapa mer utrymme för forskningsmöjligheter.

De 50–60 personer som redan arbetar med detta på SP i Borås kommer att kompletteras med ytterligare anställda. Hur många är dock oklart i nuläget.

– Det blir kanske inte jättemånga nyanställningar men alla satsningar innebär nya jobb, säger John Rune Nielsen.

De första kunderna till det nya laboratoriet beräknas kunna tas emot i januari 2018.