Sopstriden fortsätter

En ny återvinningsstation kan byggas vid Sobacken. Byggnadsnämnden ställer nu ut ett planprogram för synpunkter.
Och grannarna tänker fortsätta att protestera.
Borås • Publicerad 21 januari 2008

Planerna har väckt protester bland boende runt den planerade anläggningen. De tvivlar på att anläggningen kan uppfylla de gränsvärden som anges och i höstas visade de sina protester genom att bränna den utredning som gjorts.

– Vi kommer att förhindra anläggningen så långt det är möjligt, säger Pentti Saarinen, kontaktperson för de protesterande.

Nu kommer de också att säga vad de tycker när byggnadsnämnden bjuder in till samråd.

– Vi ser att det är hanterbart med en återvinningsanläggning i området, säger planarkitekt Ann-Marie Andersson på stadsbyggnadskontoret. Efter att planprogrammet ställts ut får vi se om vi skall göra revideringar.

Tillstånd inte klart

Länsstyrelsen har hittills sagt att verksamheten inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Men det slutliga tillståndet är inte klart.

Det är LBC och dess helägda dotterbolag Miljösorteringsbolaget MSAB som vill bygga anläggningen. Den skall ta emot jord- och schaktmassor, papper, glas, skrot gips. däck, bygg- och rivningsavfall och en del farligt avfall. Dessutom skall det finnas en anläggning för flis.

Fördelar med läget

Planprogrammet anger att det finns fördelar med läget nära Sobacken. Vägförbindelserna är bra, det finns inga naturvärden som måste skyddas i själva området och bebyggelsen ligger cirka 800 meter från området och cirka en kilometer från den del där krossen skall placeras.

Men Pentti Saarinen tror ändå att grannarna kommer att störas.

– Framför allt är det bullret och dammet när man skall slå sönder cement och betong vi är oroliga för.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.