Sociala medier i fokus under demokrativecka

I sociala medier finns det folk som inte vill dig väl. Så resonerar Emelie Lund, journalist och föreläsare.
Borås • Publicerad 24 oktober 2012
Emelie Lund är journalist, marknadsekonom och föreläsare. Till vardags jobbar hon på tidningen Barometern i Kalmar.
Emelie Lund är journalist, marknadsekonom och föreläsare. Till vardags jobbar hon på tidningen Barometern i Kalmar.Foto: Sonja Rapinoja Johansson
När Emelie började använda internet i sitt jobb, var det helt okej att göra en artikel med en faktaruta som källhänvisade till "internet".
När Emelie började använda internet i sitt jobb, var det helt okej att göra en artikel med en faktaruta som källhänvisade till "internet".Foto: Sonja Rapinoja Johansson

– Det räcker att se vilka mobbningssituationer som uppstår på internet för att dra den slutsatsen, säger hon.

I dag tipsade hon Bäckängsgymnasiets elever om hur man kan använda sociala medier på ett bra sätt.

I skolans aula sitter 600 elever. De har alla varsitt ark i knäet med en röd och en grön sida. röd för nej och grön för ja. När Emelie Lund frågar hur många av eleverna som har ett facebook-konto håller nästan samtliga elever upp den gröna sidan mot scenen där Emelie står. Bra, tycker Emelie. För hon älskar sociala medier. Men samtidigt vill hon att främst unga ska tänka till i sitt användande av Facebook och andra sidor.

– För ungdomarna som är uppvuxna med internet så är det extra viktigt. För dem är att lägga upp en statusuppdatering som att stå och prata i matkön, säger Emelie.

Men det är inte alls samma sak tycker hon. Att vara för privat på internet kan leda till att du får svårare att få ett arbete, eller att det du skrivit privat sprids, trots att du har sekretessinställningar på dina profiler.

– Man ska inte lita på sekretessinställningar. Det är så enkelt för någon som kommer åt din sida att ta en skärmdump, och helt plötsligt är det du skrev ute och offentligt.

Utöver sociala medier diskuterades media, pressfrihet och etik under onsdagen.

Sonja Rapinoja Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.