Snökanonerna sprutar för fullt

Natten till torsdagen kunde den första konstgjorda snön lägga sig på Borås Skidstadion.
Borås • Publicerad 17 december 2009
Peder Öberg, Borås Skidlöparklubb som jobbat hela natten med att spruta ut konstsnö på Borås Skidstadion.
Peder Öberg, Borås Skidlöparklubb som jobbat hela natten med att spruta ut konstsnö på Borås Skidstadion.Foto: PeGe Johansson

Nio snökanoner och niogradig kyla är perfekt för att tillverka konstsnö.

SMHIs prognos för de närmaste sex dagarna pekar på fortsatt vinterväder och en temperatur mellan 4-7 grader kallt och snö, så förutsättningarna är mycket bra för att på en veckas jobb få fram snö som räcker hela vintern.

– Vi hoppas kunna öppna på juldagen, då ska vi ha producerat ett tjockt snötäcke så att tävlingsåkare och motionärer ska få en bra slinga att åka på. Förra året kunde vi börja spruta redan 26 november och det blev ett rekordår, säger Per Johansson, ordförande i Borås Skidklubb.

Borås Skidstadion ägs av Borås Stad men det är en brukarförening som står för driften. Föreningen betår av representanter för Borås Stad samt föreningarna Borås Skidlöparklubb, Hestra, Ymer och Äspered.

– Förra året sålde vi 3000 dagkort och 250 årskort. Det var ett fantastiskt intresse för skidåkning och fullt med folk i alla åldrar som åkte skidor. Om vi kommer igång till jul hoppas vi kunna hålla öppet till Vasaloppet, första söndagen i mars, säger Per Johansson.

Ett 20-tal frivilliga jobbar dag och natt för att få fram vatten till snökanonerna samt flytta kanonerna så att de sprutar i rätt riktning.

– En dag som denna är det kallt att spruta fram snö, kanske inte i första hand för den niogradiga kylan utan mer för att vinden är så stark och kall. Men det gäller att bita i, nu ska vi flytta snökanonerna så att vi får ett bra täcke över hela målområdet säger Peder Öberg,"snögubbe" – ja de kallas så i folkmun, gubbarna som sprutar snö dag och natt.

PeGe Johansson

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.