Snö gav blixthalka i Västsverige

Ymnigt snöfall ledde till trafikproblem i Västsverige. På riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn blockerades vägen av lastbilar som inte tog sig fram i blixthalkan. Tre personer omkom i en krock söder om Filipstad.
Borås • Publicerad 1 februari 2008

I spåren av torsdagens storm drog ett bälte av nederbörd in över landet västerifrån. I Västra Götaland, Värmland och Jönköpings län föll snö vilket ledde till besvärliga trafikförhållanden.

Tre personer omkom i en trafikolycka på riksväg 63 i höjd med Brattforshedens flygplats söder om Filipstad på torsdagskvällen. De tre färdades i en personbil som troligen har sladdat in i en mötande lastbil. Annars rapporteras inga allvarliga personskador trots många trafikolyckor under kvällen och natten.

Under kvällen krockade en polsk och en norsk långtradare på E 18 vid Töcksfors nära norska gränsen. Vägen var långt in på natten stängd för tung trafik i väntan på bärning.

Vid midnatt stod ett 40-tal lastbilar stilla i en uppförsbacke efter Ulricehamn i riktning mot Borås på riksväg 40.

– Senare fick vi loss en hel del, men nu har en långtradare gått i diket och släpet spärrar riksväg 40 igen, vid Tolkabro, sade Jan Eliasson, inre befäl vid Boråspolisen, till TT vid tretiden.

Problemen med blockerande långtradare gjorde att även snöröjningsfordonen hade svårt att komma fram.

– Många ilskna bilister har ringt om att de fått stå i kö för länge, sade Jan Eliasson.

Vid halv tvåtiden voltade en personbil på riksväg 47 i närheten av Mullsjö. En person fördes till sjukhus med nackskador, uppger inre befäl vid polisen i Skövde.

Även i Jönköpings och Kronobergs län var det halt efter snöfall. En lastbil körde i diket på riksväg 25 vid Ryssby öster om Ljungby vid 23-tiden men efter någon timme var vägen framkomlig igen.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.