Annons

Slutet nära för Svedjeskolan

Kristinebergsskolan byggs ut för 500 elever och Svedjeskolan läggs ner.
Efter en lång diskussion klubbade den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnd Väster beslutet.
Borås • Publicerad 7 november 2012

Allianspartierna ville i stället bygga om Kristinebergsskolan till nuvarande storlek och renovera Svedjeskolan. Nu är frågan hur ärendet kommer att behandlas politiskt i fortsättningen.

Det blev som väntat när förslagen om ombyggnad av Kristinebergsskolan kom upp i stadsdelsnämnd Väster i går kväll. Det rödgröna förslaget att bygga en stor skola för 500 elever och lägga ner Svedjeskolan klubbades genom medan allianspartierna förordade en mindre ombyggnad på Kristineberg och renovering av Svedjeskolan.

Annons

Stadsdelsnämndens ordförande Lennart Andreasson (V) pekade på fördelarna med en stor skola. Det blir bättre förutsättningar för att bedriva en bra och effektiv utbildning, lärarna kan hitta pedagogiska lösningar och samarbeta. Dessutom ökar integrationen om man kan samla elever från flera olika geografiska områden.

Allianspartierna menade däremot att det är bättre att bygga om Kristinebergsskolan för nuvarande elevantal och renovera Svedjeskolan.

– Svedje är en populär skola som visar goda resultat och vi tycker det är viktigt att ha skolor i närmiljön, säger stadsdelsnämndens vice ordförande Kerstin Hermansson (C). Vi var tvungna att göra strukturella förändringar i Väster med Norrbyskolan och Götaskolan, nu anser vi att det inte behövs.

– Det skiljer så lite i pengar mellan de olika förslagen och vi tycker det är viktigt att lyssna på föräldrarna.

Kerstin Hermansson menar att det inte finns något som säger att en mindre skola skulle fungera sämre än en stor.

– Bra lärare och bra elever blir inte sämre av en ny större skola, säger däremot Lennart Andreasson.

Ombyggnaden av Kristinebergsskolan finns med i de rödgrönas budgetförslag och kommer att klubbas genom i kommunfullmäktige. Men det kan bli så att ?nedläggningen av Svedjeskolan blir en enskild fråga i fullmäktige och då är det osäkert vad som händer.

I samband med nedläggningen av Norrbyskolan lämnade allianspartierna in ett initiativärende där de anser att skolnedläggningar skall behandlas av kommunfullmäktige. Ännu har de rödgröna inte svarat på initiativärendet.

– Men nedläggningen av Götaskolan kom upp i fullmäktige och det kan ju tolkas som att de rödgröna anammat vårt förslag, säger kommunstyrelsens vice ordförande Annette Carlson (M).

Om nedläggningen blir ett ärende i fullmäktige kan Sverigedemokraternas röster avgöra om Svedjeskolan läggs ner eller inte.

Annons

Lennart Andreasson menar dock att beslutet nu handlar om att bygga om Kristinebergsskolan. Frågan om Svedjeskolan är inte aktuell ännu.

Två förslag

Kristinebergsskolan, som dömts ut av Arbetsmiljöverket och måste renoveras, byggs om till en stor skola för 500 elever. Svedjeskolan läggs ner och eleverna flyttar till Kristinebergsskolan. Den nya skolan får tre klasser per årskurs från förskoleklass till och med årskurs 6. Skolan får eget tillagningskök. Den rödgröna majoriteten i stadsdelsnämnd Väster och kommunstyrelsen vill ha detta alternativ.

Kristinebergsskolan byggs om för 280 elever, något fler än vad som finns på skolan i dag. Det innebär två klasser per årskurs från förskoleklass till och med årskurs 6, Skolan får tillagningskök. Nödvändiga investeringar görs i Svedjeskolan som fortsätter sin verksamhet som i dag. Alliansmajoriteten i lokalförsörjningsnämnden förordar detta förslag.

Alternativet med en stor Kristinebergsskola blir 700 000 kronor dyrare per år i hyra. Samtidigt görs en verksamhetsbesparing på 1,7 miljoner per år.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons