Slarv med hästens pass riskerar att öka fuskandet

Trots lagen om hästpass struntar ett okänt antal hästägare i landet i att ordna detta.
Borås • Publicerad 3 augusti 2008
Lena Magnusson driver en ridskola utanför Borås och suckar liksom många över hästpassen. -Jag tycker inte vi behöver passen! Jag tycker man borde få välja. Vill man att hästen ska gå till slaktfår man skaffa ett pass, men annars är det onödigt.
Lena Magnusson driver en ridskola utanför Borås och suckar liksom många över hästpassen. -Jag tycker inte vi behöver passen! Jag tycker man borde få välja. Vill man att hästen ska gå till slaktfår man skaffa ett pass, men annars är det onödigt.Foto: Lars-Åke Green

Nästa år kommer nya regler som kan leda till att ännu fler låter bli.

– Det är till att slå undan fötterna på rasföreningarna, säger Birgitta Andersson, uppfödare i Ulricehamn.

Bland hästfolk, myndigheter och organisationer är det ett välkänt faktum att EU-lagen om pass till alla hästar inte efterlevs.

– Det är som om man inte accepterar hästpassen i Sverige. Det verkar som det är för jobbigt för hästägaren att ordna, säger Birgitta Andersson, hästuppfödare och registrator för Svenska American Saddlebredföreningen.

Tanken med passet är bland annat att det ska vara lättare att styrka en hästs identitet.

– Man kanske tror att det går att använda sin häst till avel och annat ändå, utan papper. Men risken är att standarden på rasen kan gå ner, säger Birgitta.

De nya reglerna är inte översatta till svenska ännu men enligt Britta Lundström på Jordbruksverket kommer vissa små rasregistrerande föreningar inte att klara de nya kraven på dokumentering.

Birgitta Andersson ser risken att ännu fler kommer dra sig för att registrera sina djur eller så blir vissa hästar bara registrerade som individer för att få ett pass och inte hos ett rasförbund.

När en häst dör ska passet skickas tillbaka till den förening som registrerat hästen. Även här struntar man i reglerna och registren visar fler hästar än vad som egentligen finns.

Ett pass utan häst kan även få andra följder.

– Det finns en risk att passet lämnas till andra personer eller till ligor, säger Ionel Barbos som är distriktsveterinär i Svenljunga.

Birgitta Andersson ger ett exempel på hur man kan fuska och sälja två hästar med en hästs identitet.

– Vi har varit med om att de försökte sälja en häst från Danmark med endast de europeiska pappren. Det amerikanska registreringsbeviset som en American Saddlebred behöver saknades och användes för att sälja en annan häst.

EU-regler sedan januari 2006

* Alla hästar ska ha ett pass, oavsett ålder eller ras.

* I passet står hästens ägare, ras, härstamning, vaccinationer, vissa medicinska behandlingar samt om hästen får användas till livsmedel eller inte.

* Passet beskriver hästens färg, tecken och virvlar i ett konturdiagram.

* Passen utfärdas av vissa rasföreningar eller av Svenska hästavelsförbundet.

* Hästpasset kostar mellan 200–1500 kr.

Källa: Jordbruksverket

Nya regler i hela EU from 1 juli 2009:

* Bland annat måste alla föl som föds märkas med exempelvis chip.

* Större krav ställs på rasföreningarna gällande den tekniska kompetensen på registerföring. µ?Man måste förbereda för ett eventuellt centralt register över alla hästar i landet.

Källa: Britta Lundström, Jordbruksverket

Maria Hjulström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.