Skyltar med koder ska hjälpa dig att hitta berättelserna

Borås Artikeln publicerades

På tio ställen i centrala Borås finns nu skyltar med QR-koder. Scannar du koderna med din mobiltelefon får du upp berättelser om just den platsen.

– Med hjälp av dessa vill vi att du ska lära känna staden och människorna som bor här bättre, säger Frida Dam Bergstedt på BT:s testredaktion Beta Borås.

I forskningsprojektet Beta Borås jobbar en testredaktion på BT för att göra engagerande samhällsjournalistik för en yngre målgrupp. Deras senaste projekt, som sjösätts på lördagen, är skyltar med QR-koder som är utplacerade runt om i centrala Borås. Scannar du koden kommer du direkt till en berättelse som knyter an till platsen där skylten står.

Scannar du koden som finns i Stadsparken kan du till exempel läsa mer om idén om en “superpark” som som ska gå genom hela Borås.

– Vi vill med den här satsningen synas i stadsmiljön och visa hur mycket nära journalistik vi gör om staden och människorna som bor här, säger Frida Dam Bergstedt.

”Vi vill med den här satsningen synas i stadsmiljön och visa hur mycket nära journalistik vi gör om staden och människorna som bor här”

Det finns ytterligare en uppsatt skylt i anslutning till stadsparken och om du scannar den kan du se en film om det hemliga bergrummet som finns under parken. Man kan också hitta skyltar uppsatta vid polishuset, utanför BT:s redaktion, utanför von Ahnska huset, till exempel.

– Scannar du koden på Gustav Adolfs kyrka kan du med hjälp av en 360-kamera följa med Ove Sundström upp i kyrktornet och se den fantastiskt fina klockmekaniken som styr urtavlorna, säger Anton Hedberg, som också jobbar med med Beta-projektet.

En av tankarna har också varit att kunna återanvända journalistik som BT tidigare har gjort. Därför finns det också en skylt uppsatt på platsen där stadshotellet i Borås brann 1978.

Vad vill ni uppnå med det här projektet?

– I vårt forskningsprojekt har vi bland annat ett uppdrag att vara experimentella och testa sådant som inte tidigare har gjorts. Ur detta kan vi sedan förhoppningsvis hitta nya vägar att nå ut med våra berättelser, säger Anton Hedberg.

Det finns också ett tävlingsmoment i QR-kodsprojektet. För varje skylt som du scannar får du en bokstav, och när du har scannat alla tio koderna kan du sätta samman bokstäverna till ett ord. Tävlingen varar i tre veckor och förstapris är en middag för dig och dina vänner på en restaurang i Borås.

I Beta Borås jobbar ni mot en yngre målgrupp? Varför tror ni att QR-kodsprojektet är relevant för dem?

– Idéen grundar sig från början i Pokémon go-konceptet, något som, liksom geocatching, har visat sig locka en yngre målgrupp. Vi vill testa om viljan att ta sig ut och runt i det fysiska rummet kan fungera även med lokaljournalistik. Med det sagt är den här satsningen något vi tror att alla boråsare kan ha glädje av, oavsett ålder, säger Frida Dam Bergstedt.

fakta

Detta är Beta Borås

Ett forskningsprojekt där Borås Tidning, Rise Interactive, Lindholmen Science park och Södertörns högskola deltar.

Målet är att göra engagerande samhällsjournalistik för personer mellan 25 och 35 år.

Visa mer...

fakta

Detta är QR-koder – och så här gör du

QR-kod, från engelskans Quick Response, är en sorts tvådimensionell kod för optisk avläsning.

På senare tid har den blivit allt vanligare, bland annat i betaltjänsten Swish.

På flera smarta telefoner, bland annat iphone, räcker det att du tar en bild av koden med din kamera, för att dirigeras rätt.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.